Index Vakbarát Hírportál

Amikor a Jobbikkal veszekszünk, Orbán kér még egy fröccsöt

2014. május 24., szombat 12:32

A DK-n kívül az összes baloldali párt szélkakasként viselkedik és szembefordul a korábbi alapértékekkel, a Jobbik-hisztijükkel pedig egyenesen Orbán Viktor kottájából játszanak. Pedig nem Jobbik-veszély, hanem Fidesz-veszély van, bármit is mondjanak értelmiségiek, elemzők és publicisták - állítja Molnár Csaba, a DK reménybeli EP-képviselője. A Tavares-jelentés minden szavával egyetért, a rezsicsökkentést blöffnek tartja, az MSZP és az Együtt-PM viszont szerinte ebben sem őszinte. Brüsszelben ipari és energetikai ügyekkel foglalkozna, és az Egyesült Európai Államok támogatójaként aggódik, nehogy a tagállami szuverenitás győzzön az Európai Parlament felett.

Az elmúlt hetekben interjúkat készítettünk az Európai Parlamenti választáson induló parlamenti pártok képviselőjelöltjeivel, a szocialista Szanyi Tiborral, a fideszes Szájer Józseffel, Jávor Benedekkel az Együtt-PM-től, valamint Meszerics Tamással, az LMP listavezetőjével. Sorozatunkat a DK-s Molnár Csabával zárjuk. 

Az interjúra készülve megkérdeztem egy ismerősömet, aki csak távolról követi a magyar belpolitikát, tudja-e, kicsoda Molnár Csaba. Molnár Gyuláról hallotta, őt épp most mentették fel. Molnár Zsolt is derengett neki a szkinhed-ügy miatt. Horváth Csabáról meg eszébe jutott az ingyen-BKV. Molnár Csabát nem tudta mihez kötni. 

Nem tudom, kit kérdezett, de a Medián és az Ipsos politikusi népszerűségi közvélemény-kutatásában is a 25 legismertebb közt vagyok. Az említett három szoci politikus egyikben sincs. 

Szokták velük keverni? 

Molnár Gyulával nem, de a Molnár Zsolt–Horváth Csaba–Molnár Csaba hármasság létezik, mióta az eszemet tudom. A Horváth Csabára állítólag hasonlítok is. De a név biztos nagyon hasonló, egyiknél a Csaba, másiknál a Molnár. Mi így hárman össze-vissza vagyunk keverve a politikában.

Nem kellemetlen az elmúlt hetek történései után?

Szkinhedüggyel eddig nem hoztak kapcsolatba. A friss Medián szerint az összes EP-jelölt közül nekem a legmagasabb a népszerűségem. Ha jelentősen csökken, lehet, az iménti lesz az oka.

Miért hord olyan színes kockás inget, mint Gyurcsány Ferenc? Ez itt a dresszkód?

Gyurcsány Skodájának hátsó ülésén

Az eszébe sem jut, hogy Gyurcsány Ferenc hord olyan inget, amilyet én? Egyébként Kakuk Gyurival hasonlóak az ingeink, pont a héten beszéltünk erről.

Bajnaiéknál az első kijutó, Jávor Benedek kapott saját kampányfilmet. Ön a DK-éban fél másodpercre tűnik fel, ahogy a hátsó ülésen okosan hallgatja a főnökét.

Több kisfilm van, csak ön a másikat nem látta. (Mert amikor beszélgettünk, még nem jelent meg – P.Sz.) Az egyikben Feri beszél és én hallgatom, a másikban én beszélek és ő hallgatja. Nyilván nem biodíszletnek ücsörög az ember. Próbáltunk olcsó kampányfilmet csinálni, pénzünk semennyi. Nulla forintba került. Feri kocsijával mentünk, a felvételt baráti felajánlásból csinálták.

Egy DK-s munkatárs mondta is még a választás előtt, várja nagyon, hogy legyen frakciójuk és így pénzük elköltözni ebből a lepukkant irodaházból. Nem úgy tűnik, hogy összejön.

Hát lehet, hogy itt maradunk. Nem akarom bántani őket, az irodánk bérbeadóit – meg hogy kidobjanak minket –, de Magyarországon a pártok ennél azért jobb minőségű helyeken vannak. Nekünk erre telik.

Meg ennyi a támogatottság, nem?

Nézze, én voltam az Együtt-PM irodájában, aminek a támogatottsága megegyezik a mienkével. Az ehhez képest luxus színvonal. De azt olvasom az interneten, a Liberális Párté is sokkal jobb ennél, pedig hát ugye a támogatottságuk... A kettő nem függ össze, ez szimpla pénzkérdés.

Ha már Liberálisok, Fodor Gáborról és a saját frakcióról teljesen letettek?

Fodor Gáborra soha nem tettünk rá! Nem kerestük meg. Arra pedig, hogy a ciklus hátralévő részében nem lesz frakciója a DK-nak, nem vennék mérget.

Kónya Péter lehet az ötödik?

Nem tudom.

Ön benne volt az ötpárti kampánystábban. Molnár Zsolt lefojtotta Rogán Antal ingatlanbotrányát? Gyurcsány mondta a kampányban: „Kimondom, amit mindenki más körülír. Vállalom, amit mindenki más megúszna.″ Ennek a szellemében várnám a választ.

Volt egy nyilvános sajtóháttérbeszélgetés, talán ön is ott volt.

Igen. És én kérdeztem rá a Rogán-ügyre Molnár Zsoltnál, hogy miért csak a szövetségeseik aktívak.

Amit ott a Zsolt mondott, befelé sem volt ahhoz képest más. Azt mondta, hogy az ilyen fajta támadások a politikai ízlésétől távol állnak.

Csak az egész a DK kontójára ment. Az önök jelöltje, Kerék-Bárczy Szabolcs indult egyéniben Rogán ellen.

Szabolcs beleállt ebbe a történetbe. Ő és Juhász Péter vitte.

Azzal nem voltak elégedetlenek, ahogy Molnár Zsolt kezelte az ügyet? Hogy a szocialisták például egyetlen sajtótájékoztatón sem álltak önök mellé?

Véleménykülönbség volt köztünk. Ő azt mondta, távol áll az ízlésétől. Mi meg, hogy be kell mutatnunk, mert tudnia kell a választóknak, hogy Rogán Antalnak húsz másodpercenként nő az ingatlanjának a mérete. Ilyenkor két dolgot csinálhatsz, marha egyszerű. Rosszul érzed magad miatta, balhézni próbálsz, hogy jaj istenem, miért van így, magyarul nyavalyogsz – vagy csinálod. Mi a másodikat választottuk, csináltuk. Emlékezhet, Kerék-Bárczy szinte folyt a sajtóból.

Nézze, ha olyan választókerület lett volna, amelyik nem a DK-é, talán máshogy alakul. De így tudtuk csinálni a dolgunkat. Ha ez egy MSZP-s választókerület, nem lett volna lehetőségünk a dolog ellen tenni. Így meg volt.

A Demokratikus Koalíció listájának első tíz helyezettje

  1. Gyurcsány Ferenc   
  2. Molnár Csaba   
  3. Niedermüller Péter   
  4. Kakuk György   
  5. Kerék-Bárczy Szabolcs   
  6. Szabó Zoltán   
  7. Vadai Ágnes   
  8. Glázer Tímea   
  9. Gy. Németh Erzsébet   
  10. Szűcs Erika Mária

Térjünk vissza az EP-választásra. Az utóbbi években főleg belpolitikai témákban szólalt fel. Miért ön kerül ki Brüsszelbe?

Én vagyok a DK uniós szakpolitikusa megalakulásunk óta. Nekem ez a jogászi szakmám, ezt a tárgyat tanítottam még megboldogult egyetemi oktató koromban. Aztán voltam az uniós fejlesztési források elosztásának a felelőse. Fejlesztéspolitikai államtitkárként én felügyeltem az NFÜ-t. Amit most a Lázár csinál, a Gyurcsány-kormányban egy ideig én csináltam. 2010 óta pedig tagja vagyok az Unió Régiók Bizottságának, azon belül meg még két szakbizottságnak is. Átlag kettő-három hetente fordulok meg Brüsszelben. Ez nekem nem parkolópálya. Hogy a DK a listájának élére a legbefolyásosabb személyeket teszi – elnök, ügyvezető alelnök, alelnök – mutatja, nálunk ez nem politikustemető.

A Fidesszel együtt tudna működni az EP-ben? Mondjuk ha jön egy új Taveres-jelentés?

Nemzeti érdekérvényesítésben nyilván mindegyik párttal együtt lehet működni – ha egyetértünk abban, hogy az a nemzeti érdek. Ha Orbán azt mondja, a bírák nyugdíjazása vagy a sajtószabadság korlátozása nemzeti érdek és ezért összeveszik az Unióval, akkor Orbánnak nincs igaza és nem fogok kiállni mellette. 

Én voltam az egyetlen a magyar parlamentben, aki keményen megvédte a Tavares-jelentés. Hazaárulóztak is rendesen. A Tavares-jelentés a magyar érdeket védte az Orbán-kormánnyal szemben. Minden szava, minden mondata igaz! 

Ezt akarja a DK Brüsszelben

A Demokratikus Koalíció 16 pontba szedett választási programjában többek között ezek a célok szerepelnek:

Miért nem a liberálisok (ALDE) frakciójába akarnak beülni ezzel az állásponttal? A szocialisták puhították a Tavares-jelentést. A DK európai programja a legmarkánsabb az összes párté közül, viszont inkább tűnik liberálisnak.

Én nem tartom annak. A 16 pontunk fele szociális ügy. A DK saját öndefiníciója szerint egy balközép párt. Mi nem liberális párt vagyunk. Nálunk vannak liberálisok és vannak konzervatívok. De ha egyébként Bauer Tamást megkérdezi, ő baloldalinak tartja magát. És ugye ezért hívjuk a pártot koalíciónak. Kevesen tudják, hogy az EP-ben nincs szocialista frakció. Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) van, tele olyan típusú párttal, mint a DK. A frakció nevében az "Sz" inkább az MSZP-típusú pártokat, a "D" inkább a DK-típusú balközép pártokat takarja. Az a helyünk, oda tartozunk, nem tudunk máshová ülni.

Mire számít, Schulz vagy Juncker lesz az Európai Bizottság új elnöke? 

200-220 közötti mandátuma lehet a baloldalnak és az Európai Néppártnak is, nagyon kiegyenlített a verseny. Nyilván mi Schulznak szurkolunk. Szerintem mégsem ez a nagy kérdés. Hanem az, hogy abban a hatalmas csatában, ami az elmúlt pár évben elkezdődött az európai érdekeket képviselő Európai Parlament és a tagállami érdekeket képviselő Európai Tanács között, ott ki lesz az erősebb. Talán a brit miniszterelnök mondta:

egyáltalán nem biztos, hogy a csúcsjelöltek közül fog kikerülni a végső jelölt. Ez azt jelentené, hogy a tagállami szuverenitás csapást mért az Európai Parlamentre.

A DK az általunk kívánt Európai Egyesült Államok logikája miatt egyértelmű, hogy a Parlamentnek drukkol a Tanáccsal szemben. Az egyetlen demokratikus támogatottsággal rendelkező uniós szervezet brutális arculcsapását jelentené, ha nem az öt csúcsjelölt közül kerülne ki a győztes. Megnyeri-e történelmi csatáját a parlament? – ez fontosabb annál, hogy a konkrét név ki lesz.

Melyik bizottság munkájában venne részt?

Két területen dolgoztam sokat és van kompetenciám. Az egyik a fejlesztési források, mivel ezeket én felügyeltem. A másik az ipar és az energetika, hiszen ugye közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter voltam. Ha választhatok, az ipari, energetikai bizottságban dolgoznék. 

Jó. Akkor tegyük fel, valami nagyobb jogi gubanc akad a rezsicsökkentéssel. Egyik oldalon állnak a német és egyéb külföldi tulajdonú energiacégek és uniós jogra hivatkozva megtámadják a rezsicsökkentés. Ön a bizottságban melyik oldalra állna?

Amit mond, nyilván provokatívan, ez az igazi orbáni szembeállítás. Nincs rezsicsökkentő Magyarország mentében és huszárkalapban, a másik oldalon a disznó labanc cégekkel, akik le akarják rohanni az ezer sebből vérző kishazát. Ez egész egyszerűen nem létezik! A rezsicsökkentés sem létezik, rezsihazugságról van szó. Minden rezsitételünk, gáz, víz, villany, drágább, mint a 2010-es kormányváltás előtt. Ez egy kommunikációs trükk. Nyilván nem állunk Orbán mellé, de ebből nem következik, hogy mi a multinacionális vállalatokkal lennénk.

A DK egyedüliként teljesen elutasítja a rezsicsökkentés, azt mondja, ez egy humbug. Az összes többi meg, hogy az irány jó, csak differenciálni kell, vagy még tovább csökkenteni.

Ön idézte: kimondjuk, amit más nem mer. Hát így! Mi őszinték vagyunk, a többiek meg nem őszinték ebben a dologban. Félnek szembemenni valamivel, amiről azt gondolják, hogy széles körben támogatott. Mondok még egy példát: a kettős állampolgárság. 

MSZP-s listavezető riválisa, Szanyi Tibor ugyanúgy elutasította a kettős állampolgárságot. 

A kettős állampolgárság ellen 2010-ben három ember szavazott a parlamentben. Gyurcsány Ferenc, Szanyi Tibor és én. De rá néhány évre Szanyi Tibi egy interjúban ezt visszavonta és azt mondta, valószínűleg rosszul döntött. Így maradtunk ketten. A DK-ban büszkék vagyunk rá, hogy a megalakulásunktól ugyanazt mondjuk, vargabetűk nélkül.

Az a baj a magyar politikával, és főleg a baloldalon látjuk ezt, hogy pillanatnyi közvélemény-kutatási adatoknak, néhány publicistának, értelmiségi befolyásának köszönhetően, vagy bármi más miatt folyamatosan változik a politikusok véleménye.

A kettős állampolgárságot a teljes magyar baloldal szavazóival együtt elutasította 2004-ben egy demokratikus népszavazáson. Mi nem vagyunk szélkakasok. Amikor történik valami katasztrófa, mondjuk a 2010-es vagy 2014-es vereség, mindenki azt gondolja, hogy a változtatás egyébként jogos igénye azt jelenti, hogy szembe kell menni a korábbi alapértékeinkkel. Ha a Fidesztől valamit meg lehetne tanulni –miközben nem sok mindent lehet – az pont az, hogy az alapvető értékeinken nem változtatunk. 

Bocsánat, 25%-ot kapott ez a baloldal cakompakk. Akkor mi az, amin nem kell változtatni? Jó az irány? Ez a 25% van belőve 2018-ra is?

Nem ezt mondom, kiforgatja a szavaimat! A legalapvetőbb értékeken nem szabad változtatni, konkrét politikai dolgokon lehet. A kiindulópontunk, hogy 2002 és 2010 között jól kormányoztunk. Szerintem ebből ered minden, amit a következő időszakban csinálni kell. Csak ezt rajtunk kívül nem képviseli senki. 

A Jobbik ügyében is egyedül maradtak. A többi baloldali párt vitatkozni akar velük, ön szerint szorosabbra kellene zárni a karantént. Itt is az említett szélkakasságról lenne szó?

Abszolút! Ha valamiben volt egyetértés a baloldalon, az, hogy politikai karanténba kell szorítani a Jobbikot. Ezt az Együtt-PM feladta, és az MSZP is elment velük vitázni. Totális félreértés, hogy nyilvános vitákon leülünk a Jobbik mellé és megpróbáljuk őket a demokratikus politika részének tekinteni. Ez nem gyengíteni, hanem erősíteni fogja a Jobbikot. De az alapállásunk az, hogy

nem kéne ennyit Jobbik-hisztizni. Magyarországon elsősorban nem Jobbik-veszély, hanem Fidesz-veszély van. A magyar emberek életét nem Vona Gábor teszi most tönkre, hanem Orbán Viktor.

Aki folyamatosan Jobbik-hisztizik – és ezt látjuk egy hónapja –, az semmi mást nem csinál, mint Orbán Viktor kottájából játszik. Ez a centrális erőtér orbáni politikájának az elfogadása

De ki az, aki Jobbik-hisztizik?

A baloldal. A sajtótól, a politikusaitól folyamatosan ezt hallom, hogy „jobbikos előretörés van, úristen″! Ez egy figyelemelterelő hadművelet. Orbán nem is titkolózik, erról szólt a kötcsei beszéde, a centrális erőtérről. Hogy ők ott középen fölemelkednek, a két szélső meg veszekedjen egymással.

Amikor mi a Jobbikkal veszekszünk, vitatkozunk, Orbán Viktor kér magának még egy fröccsöt. Van ennek értelme?

A parlamentben pont a Jobbik mögött ülnek. Volt beszólogatás, egy kis gyurcsánytakarodj?

Semmi. Megfigyeltem egyébként a neonácikál, hogy általában csoportosan iszonyatosan bátrak, de ha kevesen vagy egyedül vannak, akkor igazi gyáva nyuszi valamennyi. Na, a jobbikosok is körülbelül így néznek ki!

Tegyük fel, hogy május 25-én ön bejut az EP-be…

Meg a Niedermüller is!

...aztán indul az önkormányzati kampány. Próbálkoznának saját főpolgármester-jelölttel?

Azt szeretnénk, ha nem saját lenne, hanem egy Tarlóst leváltani képes közös jelöltet találnánk a Fideszen kívüli világban. Ez nem biztos, hogy megegyezik azzal az összefogással, amit április 6-ára csináltunk. Sokkal jobb lenne civilekkel és több párttal. Az LMP-re, Bokros pártjára nyilván lehet itt gondolni.

Egyelőre Horváth Csaba az egyetlen hivatalos jelölt. Bajnaiék viszont kijelentették, őt aztán nem támogatják. Erről mit gondol? Ha már egyvalaki nem támogatja Horváthot, a DK számára sincs értelme beállni mögé?

Olyan jelöltet kell támogatni, akinek a lehető legszélesebb támogatottsága van. Ha az Együtt-PM nem támogatja és az LMP-sek is ugyanezt mondják, sőt Mesterházy azt nyilatkozta, hogy

nincs kőbe vésve Horváh Csaba jelölése, akkor ebből az következik, érdemesebb lehet szélesebb körű támogatottsággal rendelkező jelölt után nézni. De ne kérdezze, ez kicsoda. 

De. Kicsoda? Gyurcsány fejében van egy név, nekünk persze nem árulta el. Önnek?

Az nekem is megvan. Nyilván erről beszélgettünk és azt szeretnénk, ha jelölt tudna lenni. Egyébként nem egy név van. De egyről úgy gondoljuk, talán lehetne körülötte széleskörű konszenzust csinálni. Egyszer már volt egy miniszterelnöki casting, amikor vágóhídra küldött az akkori baloldal jelölteket pusztán azzal, hogy elmondta idő előtt a nevüket. 

Rovatok