Index Vakbarát Hírportál

Lemondott Mesterházy és az MSZP elnöksége

2014. május 26., hétfő 00:02 | aznap frissítve

Felajánlotta lemondását Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és a teljes elnökség – jelentette be Mesterházy vasárnap esti sajtótájékoztatóján. A választmány szombaton dönt róluk.

Sajtótájékoztatóján először megköszönte a választóknak a részvételt az EP-választáson, különösen azoknak, akik a szocialistákra szavaztak. Gratulált a Fidesznek, akik megnyerték a választásokat, és mindenkinek, aki képviselőt tud küldeni az Európai Parlamentbe

Mi magunk is azzal a mandátummal küldjük a képviselőinket, hogy a nemzeti érdeket képviseljék, és a demokratikus pártokkal működjenek együtt

– mondta.

Csalódottak vagyunk, felajánljuk lemondásunkat

Nem a demokrácia ünnepe

Hozzátette: a vasárnapi nap nem a demokrácia ünnepe volt, mivel kevesen szavaztak, szerinte ennek az lehetett az oka, hogy nem tudták kellőképpen meggyőzni a választókat, hogy mennyire fontos a részvétel.

Mesterházy szomorúan vette tudomásul a választás eredményét, elmondta: rosszabbul szerepeltek, mint tervezték. „Ez biztosan leckét ad a szocialista pártnak, még akkor is, ha egész Európában rosszabbul szerepelt a baloldal, mint várták” – mondta.

Az eredmények után újabb konzekvenciákat kell levonnunk, ez alapján lehet majd új stratégiát felvázolni – mondta. Az MSZP országos elnöksége felajánlja lemondását a választmányának, mely szombaton ülésezik – mondta.

Az MSZP-elnökség, amely most benyújtotta lemondását, a következő politikusokból áll:

Csak 1990-ben volt ennél rosszabb

Nem sokon múlik, de az MSZP-nek nem ez a valaha volt legrosszabb eredménye, 1990-ben az országgyűlési választáson rosszabbul szerepeltek – ezen a grafikonon gyűjtöttük össze eddigi eredményeiket. Az 1990-es parlament választásokon, a rendszerváltás eufóriájában az állampárti utódpárt MSZP 10,89 százalékos eredményt ért el pártlistán.

Huszonnégy évvel később, 2014-ben a Mesterházy Attila vezette MSZP 10,92 százalékos eredményt ért el az EP-választáson 252 494 szavazattal. Mindössze 693 szavazaton múlt, hogy nem most produkálták a szocialista párt valaha volt legrosszabb eredményét. A 19 megyéből egyben, Csongrádban sikerült második helyet szerezniük, Budapesten negyedikek lettek, a DK mellett az Együtt-PM pártszövetség is megelőzte őket. Budapesten a Demokratikus Koalíció 68 519, az Együtt-PM 68 389 szavazatot szerzett ez 13,1%-ot és 13,07%-ot jelent. Az MSZP 60 171 szavazattal 11,5%-ot kapott.

Külön-külön erősebb a baloldal

Összességében a Fidesznek 12, a Jobbiknak 3, az MSZP-nek és a DK-nak 2-2, az Együtt-PM-nek és az LMP-nek 1-1 EP-képviselője lesz, az MSZP-t a Jobbik nemcsak szavazati arányban, hanem mandátumszámban is megelőzte.

Az MSZP-nek 19 megyéből egyben, Csongrádban sikerült második helyet szereznie, három helyen (Budapesten, Pest és Fejér megyében) csak negyedik lett. Most összesen 27,9%-ot értek el a baloldali pártok, április 6-án 25,67%-ot kaptak a parlamenti választáson, azaz külön-külön indulva egy hangyányival erősebbek lettek.

Rovatok