Index Vakbarát Hírportál

Januártól euróval fizetnek a litvánok is

2014. július 16., szerda 14:44

Támogatásáról biztosította szerdán az Európai Parlament (EP), hogy Litvánia a jövő év január elsején bevezesse az eurót. A strasbourgi plenáris ülésen erről tartott voksoláson 545 igen és 116 nem szavazattal, 34 tartózkodás mellett fogadták el Litvánia csatlakozását az euróövezethez, írja az MTI.

Az Európai Bizottság javaslatával egybehangzó ajánlást az európai állam- és kormányfők júniusban már politikai támogatásukról biztosították.

Jó hír ez Litvánia és a balti államok számára, valamint Európa stabilitása szempontjából. A 2006 óta zajló kemény munka eredményeképpen alacsony az infláció, stabil az árfolyam, alacsony a költségvetés hiánya és elfogadható az államadóság szintje. Üdvözöljük Litvániát az euróövezetben!

- mondta a szerdai ülésen Werner Langen, az állásfoglalást előterjesztő német néppárti EP-képviselő. Litvánia az euróövezet 19. tagja lesz.

Az Európai Parlament az eurózónához csatlakozni kívánó országok felkészültségének vizsgálatakor csupán konzultatív szerepet játszik a döntéshozatalban. A végső, hivatalos döntés - aminek a kedvező kimenetele már egyáltalán nem kétséges - e hónap 23-án várható, amikor a tagországok uniós ügyekkel foglalkozó tárcavezetői az úgynevezett Általános Ügyek Tanácsaként eljárva a nyári szünet előtti utolsó ülésüket tartják Brüsszelben.

Rovatok