Index Vakbarát Hírportál

Bayer Zsolt félmilliót fizethet Lunaceknek

2014. november 5., szerda 21:14

Első fokon pert nyert Ulrike Lunacek osztrák zöldpárti európai parlamenti (EP) képviselő a Bayer Zsolt újságíró ellen indított becsületsértési ügyben kedden - közölte szerdán az EP zöldpárti frakciója.

 A közlemény idézte Ulrike Lunaceket, aki szerint „a magyar igazságszolgáltatás lépéseket tett Bayer becsületsértő megnyilvánulásai ellen”, egyúttal tudatta, hogy a zöldek aggodalmukat fejezték ki az alapjogok magyarországi erodálása, a jobboldali populizmus, a kisebbségek elleni hadjáratok miatt.

Bayer 2012 februárjában, az Echo TV Korrektúra című műsorában „ótvar, hazug idiótának” nevezte Lunaceket, hozzátéve, hogy amit a politikus mond, az

„egy rohadt szemét hazugság egy rohadt szemét szájából”.

A következő héten Bayer a műsorban megkövette Lunaceket, mondván: csúnya és illetlen szavakkal illette a politikust. Ugyanakkor azt is kérte, hogy a politikus is vonja vissza nyilatkozatát, azt az "aljas hazugságot", miszerint a Békemenet résztvevői antiszemiták volnának.

Az osztrák politikus elsőként az Echo TV-nél tett panaszt, majd a médiahatósághoz fordult, amely joghatóság hiányában elutasította az ügyet. A médiatanács döntését a bíróság is megerősítette. Ulrike Lunacek ezután polgári pert indított Bayer Zsolt ellen. A zöldek közleménye szerint a bíróság első fokon 500 ezer forint megfizetésére kötelezte az újságírót.

Az MTI szerda este többször kereste Bayer Zsoltot, de nem érte el.

Rovatok