Index Vakbarát Hírportál

Ide ment el az az irdatlan sok pénz

2014. december 31., szerda 12:52 | aznap frissítve

Mit gondol, melyik megyében volt Budapest után a legtöbb uniós támogatással is megvalósuló beruházás? Grafikánkból emellett azt is megtudhatja, hol, mennyi vállalkozásfejlesztési projektet támogattak az Európai Strukturális és Beruházási Alapokból.

Az összberuházásokhoz és az egyes területekhez a volt Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez (NFÜ), majd a Miniszterelnökséghez tartozó Térképteret vettük alapul, ahol településre lebontva is böngészhet a projektek között, azonban csak 2011 elejéig lehet visszanézni az adatokat. A megítélt támogatások ebben az időszakban kicsit több mint 3000 milliárd forintot tettek ki, ebből szerepelnek a már kifizitett összegek a grafikán. A strukturális és beruházási alapokon kívül emellett uniós forrásból megvalósuló beruházás finanszírozható még a vidékfejlesztési alapból is, ami nem szerepel a grafikán.

A grafika alján a regionális és kohéziós (felzárkózást szolgáló uniós források) politika részére elkülönített támogatásokat vetettük össze a környező országokkal a 2014-2020-as időszakot nézve. A Lengyelországnak ítélt támogatás kiugrónak tűnik, azonban ha egy főre lebontva nézzük a támogatásokat, akkor a listából egyedül Szlovákia előzi meg Magyarországot: ott fejenként átlag 2583, míg Magyarországon 2217 euró (315 forintos euróárfolyam mellett kb. 700 ezer forint) jut egy főre.

Rovatok