Index Vakbarát Hírportál

Egy szem maniókánk nem maradt tájfun és puskaropogás közt

2015. augusztus 11., kedd 08:51

A gyerekek még megijednek a puskaropogástól, Leonilának már a szeme se rebben. A Fülöp-szigeteken ha a fegyveres konfliktus nem lett volna elég, 300 km/órával, hatméteres hullámokat vetve érkezett meg két éve a Haiyan tájfun. 2015 a fejlesztés európai éve, az EYD2015 stábjának riportja azt mutatja be, hogy segített Európa a leginkább rászorulóknak a katasztrófa után.

„A Jolanda (Haiyan) tájfun közeledtekor el kellett hagynunk az otthonunkat. A sógoroméknál húztuk meg magunkat egy közeli hegy tetején. Amikor elvonult a vihar és visszatértünk, a házunknak hűlt helyét találtuk. Egy szem banánunk, maniókánk sem maradt, pedig ez a mindennapi betevőnk” – emlékszik vissza a nehéz időkre a 30 éves Leonila Garen, aki a Fülöp-szigetek Samar tartományán belül Basey település Mabini negyedében él. Történetéről a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának Fülöp-szigeteki szervezete tudósít az EU támogatásával.

Új élet a romok felett

Az ötgyermekes Leonila emlékezetében élénken él a tájfun pusztítását követő első napokban átélt összes viszontagság. Mindenük odalett. A humanitárius segélynek köszönhetik egyáltalán, hogy nem haltak éhen. Pár hétre egy rokon házába költöztek, amíg a családfő a törmelékből és a romok alól össze nem tudott szedni annyi építőanyagot, hogy még ha kátránylemezből is, de ideiglenes fedelet emeljen a fejük fölé.

Termények híján az addig kopra (szárított kókuszdióbél) előállításával és eladásával foglalkozó férj hirtelen munka és kereset nélkül maradt.

Az Európai Unió támogatja a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát

Ami küldetése szerint a fegyveres konfliktusok túlélői számára nyújt segítséget és védelmet:

Forrás: Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága (ECHO)

Efren Pacanas, a falutanács tagja így összegezte a válságot: „Az itt élők kereseti lehetősége igencsak korlátozott. A legtöbbjük hegyvidéki gazdálkodással keresi a kenyerét. A tájfun a teljes termőterületet letarolta. Nem maradt semmink.” 

A puskaropogástól a szemem sem rebben

Pacanas hozzátette, hogy a tájfun előtt a messzi Mabini lakosságának életét teljesen más jellegű probléma, fegyveres konfliktus dúlta fel. „A hegyvidéki gazdálkodás szezonális jellegű, és teljes mértékben az esőtől függ. Ezért is tart ilyen sokáig talpra állnunk ebből a helyzetből. Az úthálózat pedig annyira nincs kiépítve, hogy mindig is nagy kihívást jelentett eljuttatni a terményeket a városba. Hogy az egyes körzetekben időnként fellángoló fegyveres összecsapásokról ne is beszéljek.” Legutóbb idén februárban történt ilyen incidens.

Leonila Észak-Samar tartományban nőtt fel, így a fegyveres harcok nem ismeretlenek számára. „Sokan, különösen a gyerekek, megijednek a puskaropogástól, nekem viszont már a szemem sem rebben.”

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága támogatást nyújt a fegyveres konfliktusokat elszenvedő közösségeknek. 2011-ben e támogatásnak köszönhetően épült ki Mabiniben az a vízvezeték-hálózat, amely több mint 1200 embert lát el tiszta ivóvízzel. Egészen addig a falu lakóinak legalább két órát vett el a napjából, hogy evezős csónakkal ivóvizet hozzanak a Sohoton-folyóról.

Többek között ennek a vízvezeték-hálózatnak köszönhetik, hogy a közösség tagjai hamarabb rendes kerékvágásba tudták terelni az életüket a tájfun okozta katasztrófahelyzetet követően. „Mivel az ivóvízhez jutás már nem jelentett gondot, több időnk maradt a földművelésre” – mondta egy helyi gazdálkodó, Rogelio Asis.

Saját vécéjük van végre

Másfél évvel a Haiyan tájfun pusztítása után Leonila és családja már új házban élnek, amely sokkal masszívabb, mint a férj által összetákolt ideiglenes építmény. „Legalább öt évbe telt volna önerőből felhúznunk ezt a házat, mert jövedelmünk éppen csak a legalapvetőbb szükségleteink fedezésére elég. A gyerekek közül négyen még iskolások, ezért álmunkban sem mertük remélni, hogy egyszer saját házunk lesz” – magyarázta Leonila, aki szerint az égiek meghallgatták imáikat, mert a Fülöp-szigeteki Vöröskereszt, illetve a szervezet nemzetközi bizottsága támogatáshoz juttatta őket a menedékprogram keretében. Épp ilyen hálás azért is, hogy végre saját vécéjük van, és nem kell átjárniuk egy közelben élő rokonukhoz, ha rájuk tör a szükség.

A Fülöp-szigeteki Vöröskereszt, illetve a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága Leoniláén kívül 4460 másik családnak biztosított viharálló szükséglakást 2014-ben. A Samar-sziget az elhúzódó fegyveres konfliktus miatt már évek óta e segélyszervezetek figyelmének középpontjában állt. Idén minden egyes házhoz külön vécé is épül a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom partnerszervezeteinek jóvoltából.

A világ egyik legpusztítóbb tájfunjának tombolása és az időről időre fellángoló fegyveres konfliktusok ellenére Mabini lakosai mindvégig talpon maradtak. Úgy küzdenek meg a viszontagságokkal, hogy mindig csak a következő megoldandó feladatra koncentrálnak.

Az Európai Unió támogatja a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát, amely küldetése szerint a fegyveres konfliktusok és a természeti csapások túlélői számára nyújt segítséget és védelmet. Az Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága észak-iraki menekülttáborban készült riportját itt olvashatja.

2015 a Fejlesztés Európai Éve, az ehhez kapcsolódó civil rendezvénysorozat első programjáról, mely a Magyarországon még ma is jelenlevő modernkori rabszolgaságról szólt, itt számoltunk be. Kenyai riportunk a Taita-projektről a HAND Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség tanulmányútján készült, a Taitára szakadt magyar kertésszel készült interjúnkat itt olvashatja.

A Művészetek Völgyében a Momentán udvarban beszélgettünk arról, hogy Magyarország vajon a lehető legjobban segít-e a fejlődő országoknak, a multik kreatív adózási szokásai kapcsán készült kvízünkből pedig megtudhatja, ön mekkora offshore-lovag. A tematikus európai évekre az Európai Bizottság tesz javaslatot, amit az Európai Parlamentnek és a tagállamok kormányainak kell elfogadnia. A legelső európai év 1983-ban a kis- és középvállalkozásokról és a kézműiparról szólt, 2012 a tevékeny időskor, 2013-2014 a polgárok európai éve volt. 2015 azért lett a fejlesztésé, mert idén ér véget a milleneumi fejlesztési célok teljesítésére szánt idő. Az év hivatalos honlapja itt elérhető magyarul, a magyarországi civil programsorozat jószolgálati nagykövetei: Al Ghaoui Hesna újságíró, Sena Dagadu énekes és Härtlein Károly, a BME Kísérleti Fizika Tanszékének tanára.

Rovatok