Index Vakbarát Hírportál

A bátaszéki molyhos tölgy lett az év európai fája

2016. április 20., szerda 21:33

Bátaszék legöregebb fája, a település büszkesége, a Szent Orbán Kápolna melletti molyhos tölgy lett a 2016-os év európai fája, hozták nyilvánosságra Brüsszelben. A februárban meghirdetett versenyen a legtöbb, 72 653 szavazatot a bátaszéki fa kapta, olvasható a szervező Environmental Partnership Association közleményében.

Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztos a díjátadón videoüzenetben köszöntötte a résztvevőket. Szerinte a fák arra emlékeztetnek mindannyiunkat, hogy milyen fontos része életünknek a természet.

Pavel Poc, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságának egyik alelnöke, a díjátadó egyik védnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy „a fákkal való találkozás számos történetet hoz felszínre, amelyek gyakran legendákká válnak, néha történelmünk részét képezik."

A versenyszervezők reménye szerint Az év európai fája kezdeményezés néhány éven belül páneurópai mozgalommá válik, amely jelentősen és mérhetően fogja erősíteni a helyi közösségeket és a környezettudatos életmódot.

A címért 15 ország egy-egy fája verseng egymással, mindannyian az emberek és a növényvilág kapcsolatának jelképei, egyúttal a természeti örökség és a helyi közösségek összefogásának fontosságát hangsúlyozzák.

Február elseje óta lehet szavazni, akkor írt a versenyről először az EUrologus. Az utolsó hétre titkosították a voksok állását, de nagyon vezetett a bátaszéki molyhos tölgy.

Az év európai fája díjat idén május 25-én, Orbán napon ünneplik meg Bátaszéken, amikor egy molyhostölgy-csemetét is ültetnek az öreg tölgy mellé, jelezve az utókornak, hogy van folytatása a hagyományoknak.

A Madárszem.hu drónos légifelvételt készített a négyszáz éves fáról: a videó végén Magyarország-formába állnak a törzse körül a rajongók.

Idén második helyen végzett a csehországi ezeréves hárs 43 451 szavazattal, harmadik helyezett lett a szlovákiai Bosác körtefája 29 114 vokssal, írja az MTI.

Rovatok