Index Vakbarát Hírportál

Napi 15 ezer fontot költ az EU pénzéből az EU legnagyobb ellenzője

2016. május 2., hétfő 13:18

Napi hatmillió forintnak megfelelő összegért védte magát az EU-tól kapott adófizetői pénzből az EU-ellenes, a brüsszeli pazarlást előszeretettel ostorozó Nigel Farage. Az Egyesült Királyság Függetlenség Pártja (UKIP) vezetője – aki 1999 óta folyamatosan a pártot is képviseli az Európai Parlamentben – az EU-tól kapott pénzt a Nagy-Britannia EU-tagságáról szóló népszavazás kampányában használta fel, ahol is az EU ellen kampányolt.

Hogy mennyire volt szüksége az Afganisztánt is megjárt veterán katonák által biztosított védelemre az kérdés: öt rendezvényének egyike sem volt különösebben látogatott, az essexi darts-arénában pedig negatív rekordot ért el, miután egyetlen ember sem érkezett a rendezvényre – írta a Daily Mail. A legolcsóbb rendezvény így is 9 ezer fontba került.

Az EU nem utasíthatja el a számlát, ugyanis a szabályok szerint a főként az UKIP 22 EP-képviselőjére épülő Szabadság és a Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) nevű pártcsoport számára az EU-költségvetéséből biztosított évi 3,2 millió euró felhasználásáról az EFDD szabadon rendelkezhet. Az EU-ellenesekre építő szerveződés ciklusról-ciklusra megalakul, bár összetétele jelentősen változik. Legutóbb tavaly ősszel került veszélybe a léte, miután a döntően 1 képviselőt küldő pártokból álló szervezetből kilépett a Lett Gazdák Szövetsége, így már nem teljesítették azt a feltétel, hogy a tagországok legalább egynegyedéből van tagjuk. A lett képviselőt a lengyel Új Jobboldali Kongresszus (KNP) képviselőjével sikerült pótolni, így az EFDD nem szűnt meg.

Rovatok