Index Vakbarát Hírportál

Erős védelmet ígérnek az EU-USA adatcseréhez

2016. december 1., csütörtök 13:22

Az Európai Parlament elfogadta a jogszabályt, amely az Egyesült Államokkal kicserélt adatok kezeléséről szól, de azt nem vizsgáltatták, nincs-e ütközés az uniós alapszerződésekkel.

A képviselők széles köre támogatta csütörtökön az EU-USA közötti megállapodást a bűncselekmények megelőzése, kivizsgálása, felderítése és büntetőeljárás alá vonása céljából kezelt személyes adatok védelméről.

A megállapodás kiterjed minden személyes adat, (nevek, címek, vagy bűnügyi nyilvántartások) átadására, cseréjére az EU és az USA között a bűncselekmények, például a terrorizmus megelőzéséhez, felderítéséhez, kivizsgálásához és büntetőeljárások lefolytatásához.

„A transzatlanti adatvédelem körvonalai tisztává válnak” – mondta a jogszabály európai parlamenti felelőse, Jan Phillipp Albrecht. A zöldpárti német képviselő szerint „a jövőben végre erős és kötelező érvényű előírások és erős állampolgári jogok állnak rendelkezésre az Atlanti-óceán mindkét oldalán a rendőrség és a bűnüldöző szervek közötti adatcserék esetében. Hat év tárgyalás után új szintre emeljük az adatvédelmet az USA-val. A polgárok alapvető jogai jobb védelmet kapnak majd, mint a jelenlegi alacsony előírások kölcsönös elismerésével történik.”

„A megállapodás nem ad új jogi alapot az adatok cseréjére, hanem a már most is törvényesen kicserélt adatokat védi. Az adatvédelmi hatóságok bármikor ellenőrizhetik a végrehajtást”, tette hozzá.

A megállapodás biztosítja majd az Atlanti-óceán mindkét partján a polgároknak a jogot:

A megállapodás szabályozza a további adattovábbítást és a megőrzési időszakot is.

Ugyanakkor leszavazták a liberálisok és a szélsőbaloldaliak javaslatait, hogy az Európai Bíróság vizsgálja meg a keretmegállapodás és az uniós alapszerződések összeegyeztethetőségét.

481 szavazattal, 75 ellenében és 88 tartózkodás mellett a Parlament zöld utat adott a Tanácsnak a végső döntés meghozatalához, amellyel megkötnék a nemzetközi megállapodást.

Rovatok