Index Vakbarát Hírportál

Aki visszatartja a migránsokat, vízummentességet kap az EU-ba

2016. december 8., csütörtök 13:43 | aznap frissítve

Az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács és az Európai Parlament képviselőinek sikerült megállapodniuk arról, hogy a jövőben egyszerűbben fel lehessen függeszteni az EU-n kívüli országoknak megadott vízummentességet, így továbbléphet az ukrán és a grúz vízumliberalizáció kérdése – jelentették be csütörtökön Brüsszelben.

Ha túl sokan jönnek, behúzhatják a féket

A vízummentesség ideiglenes felfüggesztése a jövőben az Európai Bizottság vagy a tagállamok egyszerű többségének kezdeményezésére, az Európai Parlament bevonása nélkül  megkezdődhet. A módosítást még az EP plénumának és a miniszterek tanácsának formálisan is jóvá kell hagynia.

A vízumkényszert akkor lehet majd visszaállítani, ha például valamelyik országból megnő a migrációs nyomás, vagy tömegessé válik az a jelenség, hogy az onnan érkezők tovább maradnak, mint ameddig vízumuk érvényes. Emellett akkor is szigoríthatják a belépés feltételeit, ha egy ország nem fogadja vissza az onnan érkező migránsokat.

Ettől függ az ukrán és grúz vízummentesség

Jelenleg Ukrajna, Grúzia, Törökország és Koszovó vízummentessége van az asztalon. A könnyítés kizárólag az üzleti, turisztikai vagy családlátogatási célú, bármely 180 napos időszakban legfeljebb 90 napos rövid tartózkodásra vonatkozik. Egyes nyugati tagállamok, főleg Franciaország és Németország viszont attól tartanak, hogy ezekből az országokból tömegesen, akár dolgozni is jönnének emberek az EU-ba. Ezt próbálja megakadályozni a mostani megállapodás.

A tagállamok októberben rábólintottak Grúzia, egy hónappal később pedig Ukrajna vízummentességére, azzal a feltétellel, hogy a korlátozás eltörlésével egyszerre életbe kell lépnie a vízum-vészféknek. Korábban az EU társulási megállapodást is kötött a két országgal. A vízumkényszer eltörlése tulajdonképpen a nyugatbarát orientációt és a társulással elvárt reformok végrehajtását díjazza.

A török vízummentességen is segíthet, de nem ezen múlik

Az Európai Bizottság májusban javasolta, hogy a koszovóiaknak se kelljen vízum, de ez kicsit bonyolultabb eset. Egyes tagállamok el sem ismerik Koszovót önálló országként, és azért is óvatosak lehetnek, mert 2015 elején innen indult óriási migráció az EU-ba.

Törökországnak a főleg Szírából érkező migránsok megállításáért cserébe ígérte be az EU a vízummentességet. A mostani megállapodás segíthet eloszlatni a félelmeket, hogy a 80 milliós országból sokan elindulnak majd az EU felé. Ankarának még mindig egy sor feltételt teljesítenie kellene, és az egyikre, a terror-ellenes törvényeinek lazítására úgy látszik, nem hajlandó. Törökország év végéig adott határidőt az Európai Uniónak, hogy megkapja a vízummentességet. A török elnök azzal fenyegetett, hogy különben útnak indítja Európába a Törökországban élő több millió közel-keleti menekültet.

Rovatok