Index Vakbarát Hírportál

A brexit miatt lelépne Farage olasz szövetségese

2017. január 8., vasárnap 21:32

A szétesés küszöbére sodródhat a UKIP európai parlamenti képviselőcsoportja.

A népszerű olasz politikai párt, az Öt Csillag Mozgalom alapítója szerint a párt tagjainak szavazniuk kellene arról, hogy maradjanak-e az Európai Szabadság és Közvetlen Demokrácia (EFDD) nevű európai parlamenti képviselőcsoportban a brit függetlenségpártiak szövetségeseként.

Az olasz euroszkeptikusok vezetője, Beppe Grillo egy blogbejegyzésben azt fejtegette, „a közelmúltbeli események, mint a brexit miatt újra kell gondolnunk az EFDD-csoport természetét”.

A formáció gerincét az Öt Csillag Mozgalom mellett az Egyesült Királyság Függetlenségi Párt (UKIP) adja, amelyet Nigel Farage alapított. „Beszéljünk a konkrét tényekről: Farage már otthagyta a párt vezetését, és a brit képviselők elhagyják az Európai Parlamentet a következő [2019-ben kezdődő] törvényhozási időszakban,” ráadásul a UKIP-esek addig is a brexittel lesznek elfoglalva – írta a humoristából lett olasz politikus. Amúgy is csak húsz százalékban szavazott együtt a két párt, ezért Beppe Grillo online szavazást kezdeményezett, hogy összefogjanak-e a liberálisokkal, létrehozva a harmadik legnagyobb csoportot.

A szakadás nem meglepő: ahogy arról már korábban írtunk, a UKIP nélkül az EFDD a mostani állás szerint szétesne, mert nem maradna elég képviselőjük. Az átállással az Öt Csillag Mozgalom előremenekülne, és bebiztosítaná a helyét egy csoportban. Megéri valahová tartozni, mert így több támogatáshoz, felszólalási időhöz és egyéb előnyökhöz lehet jutni.

Az viszont meglepő, hogy Beppe Grillo a liberálisokhoz csapódna. Korábban az Öt Csillag Mozgalmat az EFDD mellett a zöldekkel hozták hírbe. Az euroszkeptikus, Olaszország uniós kilépését szorgalmazó, populista párt furcsán mutatna az EP legnagyobb föderalistáinak számító liberálisok oldalán. Vezetőjük, Guy Verhofstadt néhány napja éppen a populizmus ellen felszólalva lépett ringbe az EP elnöki posztjáért. Beppe Grillo azzal indokolta a liberálisok felé fordulást, hogy mindketten elkötelezettek „a közvetlen demokrácia, az átláthatóság, a szabadság és az őszinteség” mellett, és így az Öt Csillag Mozgalom növelheti a saját befolyását.

Farage-éknak viszont a kilépés után nagyon oda kellene figyelniük, mert az olaszok nélkül az EFDD a megszűnés küszöbén állna. Éppen hét országból maradnának képviselői, ami a minimum egy frakcióhoz, és a 25 fős létszámküszöböt is csak kettővel haladnák meg. Az Európai Parlamentben gyakoriak az átállások az EFDD, az euroszkeptikus konzervatívok és a szélsőjobboldaliak között.

„A UKIP és az Öt Csillag is szabadon megválaszthatja, maradnak-e egy politikai kapcsolatban vagy kilépnek belőle. Érdekes, hogy néhány öt csillagos EP-képviselő hajthatatlanul maradna az EFDD-csoportban, felnőttekként viszont a legjobbakat kívánjuk nekik, bármit is tesznek” – üzente a UKIP szóvivője.

(Guardian)

Rovatok