Index Vakbarát Hírportál

Nem kérnek a liberálisok az olasz populistákból

2017. január 9., hétfő 22:02

Hiába szavazta meg az Öt Csillag Mozgalom, hogy az euroszkeptikus frakciójuk helyett a liberálisokhoz álljanak át.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) olasz ellenzéki párt szavazóinak 78,5 százaléka igent mondott az Európai Parlament liberális frakciójához való csatlakozásra, miután a mozgalmat vezető Beppe Grillo internetes szavazást indított a kérdésről. A pártalapító azt javasolta, hogy hagyják ott a Szabadságjogok és Demokrácia Európája Mozgalmat (EFDD). A frakcióváltást azzal indokolta, hogy a brexit után az M5S értelmetlenül maradna a brit Függetlenségi Párttal együtt az EFDD-ben, mert innentől megszűnt a közös politikai céljuk.

A szakadás nem meglepő: ahogy arról már korábban írtunk, a brit képviselők nélkül az EFDD a mostani állás szerint szétesne, mert nem maradnának elegen. Az átállással az Öt Csillag Mozgalom előremenekülne, és bebiztosítaná a helyét egy csoportban. Megéri valahová tartozni, mert így több támogatáshoz, felszólalási időhöz és egyéb előnyökhöz lehet jutni.

Az viszont már furcsa volt, hogy Beppe Grillo a liberálisokhoz csapódna. Korábban az Öt Csillag Mozgalmat az EFDD mellett a zöldekkel hozták hírbe. A VoteWatch think-tank szerint is velük, valamint a kommunistákkal szavazott együtt legtöbbször az M5S (73-74 százalékban, miközben a liberálisokkal csak az esetek nagyjából felében, bár a UKIP-pel alig több mint a voksolások negyedében). Az euroszkeptikus, Olaszország uniós kilépését szorgalmazó, populista párt furcsán mutatott volna az EP legnagyobb föderalistáinak számító liberálisok oldalán. Vezetőjük, Guy Verhofstadt néhány napja éppen a populizmus ellen felszólalva lépett ringbe az EP elnöki posztjáért, korábban pedig kifejezetten össze nem illőnek nevezte a liberálisokat az M5S-sel. Beppe Grillo azzal magyarázta az szövetségkötési kísérletet, hogy mindkét fél elkötelezett „a közvetlen demokrácia, az átláthatóság, a szabadság és az őszinteség” mellett, és így az Öt Csillag Mozgalom növelheti a saját befolyását.

A párt viszont hiába értett ezzel egyet nagy többséggel, a liberálisok európai parlamenti képviselői leszavazták a a csatlakozási kérelem jóváhagyását. Guy Verhofstadt frakcióvezető szerint a felek között „továbbra is alapvető nézetkülönbségek vannak fontos európai ügyekről”, és „nincs elég közös alap a csatlakozási kérelem elfogadásához”. Belgium volt kormányfője ugyanakkor hangsúlyozta, „a közös érdekek mentén, a környezetvédelem, az átláthatóság, illetve a közvetlen demokrácia terén továbbra is együtt fognak működni”.

Ha az Öt Csillag Mozgalom 17 képviselője csatlakozhatott volna az Európai Parlamentben jelenleg 68 hellyel rendelkező liberálisokhoz, az uniós testület harmadik legnagyobb frakciója jött volna létre a néppárti és a szociáldemokrata képviselőcsoport után.

Guy Verhofstadt jelenleg versenyben van az Európai Parlament elnöki helyéért, de a kisebb képviselőcsoportok mellett a két nagytól is szavazatokat kellene halásznia a győzelemhez. A néppárti és a szociáldemokrata elnökjelöltje is olasz, így az M5S politikai ellenfele.

(MTI)

Rovatok