Index Vakbarát Hírportál

Obamától loptak kampányszlogent az EP elnökjelöltjei

2017. január 11., szerda 22:17

Szinte mindenki a változásról beszélt az Európai Parlament elnökjelöltjeinek vitáján.

Az Európai Parlament (EP) elnöki tisztjéért induló jelöltek szerda esti vitájának résztvevői egyetértettek abban, hogy az Egyesült Királyság ki fog lépni az Európai Unióból, és abban is, hogy erősíteni kellene az uniós képviselőtestület szerepét a kiválási tárgyalásokon.

A Politico brüsszeli hírportál által szervezett, élőben közvetített vitán a nyolc elnökjelölt közül heten voltak ott.

A közel kétórás beszélgetésen a brexit témája mellett megvitatták az Európai Parlament jövőbeli szerepének, a frakciók közötti viszonynak a kérdéseit is. Gyakorlatilag mindenki a változás fontosságát ismételgette.

„Az Európai Parlament változásra szorul” - jelentette ki a legnagyobb frakció, az Európai Néppárt jelöltje. Antonio Tajani szerint nem erős elnökre, hanem erős parlamentre van szükség, és szeretné, ha az EU továbbra is a demokrácia hazájának számítana.

„A változás elnöke szeretnék lenni (...) A parlament megérdemli, hogy a figyelem középpontjában legyen” - ismételte nagyjából ugyanazt Gianni Pittella szociáldemokrata jelölt. Hozzátette, véget ért az EP néppárti, szociáldemokrata és liberális frakciója közötti nagykoalíció időszaka. Korábban hárman lepaktáltak egymással, így a Néppártnak járna az elnöki szék, de a baloldaliak felrúgták az alkut arra hivatkozva, hogy így minden fontos uniós intézmény élén jobbközép politikus állna. Most a jelöltek mindegyike tagadta, hogy a frakciója titokban háttéralkut kötött volna az elnökválasztásról.

Gianni Pittella arról is beszélt, hogy szerinte az Európai Uniónak fenn kell tartania az alapértékeit, válaszokat kell adnia a kihívásokra és le kell számolnia a megszorításokra épülő gazdaságpolitikával.

Hasonló véleményének adott hangot a liberálisok jelöltje, Guy Verhofstadt is, aki szerint véget kell vetni a „klasszikus hatalommegosztásnak”. „Új korszak kezdődik. A Brexit lehetőséget nyújt a dolgok megváltoztatására. Magát az uniót is számos téren meg kellene reformálni, amiben a parlamentnek fontos szerepe van.”

Helga Stevens, az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek elnökjelöltje szerint „új parlamentre, friss ötletekre” van szükség, szakítani kell az „öregfiúk hálózatával”. A zöldpárti Jean Lambert az átláthatósággal kampányolt.

Martin Schulz, az EP szociáldemokrata elnöke november végén jelentette be, hogy januárban lejáró megbízatása után távozik a testületből, és ősszel indul a német szövetségi parlamenti választáson.

Az európai parlamenti képviselők január 17-én választják meg a testület elnökét.

(MTI)

Rovatok