Index Vakbarát Hírportál

Az EU nem hagyhat senkit egyedül a migráció kezelésével

2017. január 18., szerda 23:14

A soros uniós miniszteri Tanács-elnök szerint az európai szolidaritáson keresztül előre kell lépni a migráció kezelésének érdekében.

Az európai uniós munka középpontjában a migrációs nyomásra adott hatékony válaszoknak kell állniuk, hogy uniós segítséggel emberéleteket menthessenek meg - jelentette ki Joseph Muscat. Az EU miniszteri Tanácsának soros elnökségét jelenleg ellátó Málta kormányfője szerdán Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén ismertette elnökségi prioritásaikat.

Kvótapárti elnökség jöhet

A beszámoló utáni sajtótájékoztatón az elnökségi programterv leghangsúlyosabb eleméről, a migrációs válság kezeléséről elmondta: hisz abban, hogy a június végéig tartó elnökség megoldást tud találni arra a problémára, hogy emberek ezrei választják a halálos veszedelmeket jelentő tengeri átkelést Európa felé. Az nem jó válasz, hogy az unió eurómilliárdokat költ a migrációs válság hosszú távú kezelésére, ha közben továbbra is emberéletek forognak kockán. Úgy vélte, hogy az EU asztalán fekvő jelenlegi megoldási javaslatok ellentmondásosak, és ellentmondásos cselekedetekhez vezethetnek.

Szerinte az EU nem hagyhat magára egyetlen országot sem, hogy egyedül kényszerüljön megoldást találni az illegális bevándorlás megfékezésére. Előre kell lépni a migráció kezelésének érdekében az európai szolidaritáson keresztül - tette hozzá, amivel valószínűleg az EU-ba érkező menedékkérők szétosztására célzott.

A Fidesz-KDNP szigort akar a migrációs politikában

Világossá kell tenni, hogy az Európába való belépésnek törvényes rendje van, továbbá szigorú különbséget kell tenni a ténylegesen védelemre szorulók és a gazdasági migránsok között – írta Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője a máltai soros elnökség prioritásainak bemutatása után.  Az EU-nak a külső határok feletti teljes ellenőrzés visszaszerzését kell célul kitűznie, „ugyanis nem történhet meg még egyszer, hogy ellenőrizetlen tömegek érkezzenek Európába”.

Deli Andor Fidesz-KDNP listáról bejutott vajdasági képviselő az EU bővítésének napirenden tartását kérte. „Az EU-nak hatékonyabb bővítési politikára van szüksége, ha nem akarja elveszíteni befolyását a csatlakozni kívánó országokban és az ott élő európai polgárok bizalmát” – hangsúlyozta.

Magyarország kormánya a többi visegrádi országgal együttműködve következetesen támogatja a Nyugat-Balkán integrációját, írta a politikus, és a máltaiak előtti szlovák elnökségnek is megköszönte, hogy kiemeltként kezelte a kérdést. „Ennek fényében jogos elvárás, hogy a máltai elnökség programjában is kiemelt helyre kerüljön a csatlakozási tárgyalások erősítése és a további tárgyalási fejezetek megnyitása. Bizakodásra ad okot a máltai elnökség szóvivőjének kijelentése, miszerint elkötelezettek a bővítés mellett és ott fogják folytatni a tárgyalási folyamatokat Szerbiával, ahol a szlovák elnökség abbahagyta” – írta a szerbiai magyar EP-képviselő.

(MTI)

Rovatok