Index Vakbarát Hírportál

A monacói hercegnő is csatlakozott a cirkuszművészeti kiáltványhoz

2017. január 24., kedd 15:21 | aznap frissítve

Cirkuszi Michelin-csillagért lobbizik Ujhelyi István magyar EP-képviselő.

Az európai cirkuszművészet kulturális értékének elismerése, az ifjúsági munkanélküliség elleni harcban betöltött szerepe, és a társadalomra gyakorolt pozitív hatása is megjelenik abban a szakmai kiáltványban, amelyet a hétvégén mutattak be a 41. Monte Carlo-i Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. A művészeti ágazat – amely jövőre ünnepli fennállásának 250. évfordulóját – csak Európában több, mint ezer társulatban és több száz iskolában teremt munkahelyeket és nyújt szórakozást generációknak, írja Ujhelyi István EP-képviselő közleménye.

Az MSZP turizmusért felelős európai parlamenti szakpolitikusa által kezdeményezett Circus Manifestóhoz számos szakmai szervezet, társulat és cirkuszigazgató csatlakozott. A dokumentumot elsőként Stéphanie monacói hercegnő, a Monte Carlo-i Nemzetközi Cirkuszfesztivál elnöke, a Cirkuszművészeti Világszövetség tiszteletbeli elnöke írta alá. A magyar cirkuszművészet képviselői fontos és aktív tagjai az európai közösségnek, nem véletlen, hogy többek között az Eötvös- és a Richter család is támogatta a kiáltványt, de szerepel az aláírók között Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója is.

Cirkuszi Michelin-csillagot!

A Circus Manifesto többek között rögzíti, hogy a cirkusz az európai kultúra és az európai gazdaság szerves része, ezért ennek megfelelő figyelem és a hasonló művészeti ágakkal azonos elismerés illeti meg. A dokumentum szorgalmazza, hogy az uniós országok egységesítsék a cirkuszok engedélyezésével kapcsolatos szabályaikat, a cirkusziskolák kapjanak állami támogatást, ismerjék el felsőoktatási szinten a szociális- és ifjúsági cirkuszpedagógiát. Az aláírók szeretnék, ha Európában jobban kiaknáznák a szociális cirkuszok társadalomra gyakorolt előnyös hatását, és szorgalmazzák, hogy a cirkuszművészeti és a turisztikai ágazat hatékonyabban működjön együtt az európai gazdaság érdekében.

A most elfogadott dokumentumban szerepel a magyar EP-képviselő kezdeményezése is egy független minőségbiztosítási rendszerre. A „Big Top Label” nevű akkreditáló rendszer a cirkuszvilág „Michelin-csillagaként” jelentene garanciát többek között a legszigorúbb feltételeknek megfelelő állattartási- és képzési körülményekre, az átlátható és minőségi kulturális tevékenységre.

Rovatok