Index Vakbarát Hírportál

Legfőbb Ügyészség: minden OLAF-ajánlás után vizsgálat indult

2017. január 29., vasárnap 10:05

A DK képviselői szerint a magyar hatóság nem mindig indít nyomozásokat az uniós csalásügyi hivatal ajálásaira, az ügyészség szerint viszont igen.

A Legfőbb Ügyészség szerint a szervezet minden olyan esetben nyomozást rendelt el, amikor az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) igazságügyi ajánlást tett nekik. Az uniós szervezet 2012-2016 között 28 igazságügyi ajánlást küldött bűncselekmény gyanújáról, és mindegyik után nyomozás indult, vagy ha már eleve vizsgálódtak, az OLAF ajánlását a nyomozás irataihoz csatolták és abban értékelték.

Az ügyészség Niedermüller Péter és Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselőinek nyilatkozataira válaszolt. A politikusok szerint az OLAF-megállapítások után sokszor nem nyomoznak nemzeti hatáskörben, Magyarországon 51 esetből egyben indított vizsgálatot a legfőbb ügyész. Molnár Csaba úgy fogalmazott: az OLAF vezetőjével egyeztetett és ez alapján kiderült, hogy Magyarország az egyetlen olyan uniós tagállam, amely eddig nem rendelt el nyomozást az uniós hivatal jelentései után.

Rovatok