Index Vakbarát Hírportál

Példátlanul megbüntették a nőgyűlölő képviselőt az EP-ben

2017. március 14., kedd 14:19

Minden eddiginél szigorúbb büntetést kap Janusz Korwin-Mikke, miután a nőket lealacsonyító kijelentéseket tett az EP-ben, közölte az EP elnöke, Antinio Tajani bejelentésére hivatkozva az MTI. Ahogy megírtuk, a lengyel EP-képviselő március 2-án egy felszólalásában azt mondta az Európa Parlamentben, hogy

a nők természetesen kevesebbet kell, hogy keressenek, mint a férfiak, mert gyengébbek, kisebbek, kevésbé intelligensek. Kevesebbet kell keresniük, ennyi.

A független, szélsőjobboldali képviselő felszólalása hatalmas botrányt váltott ki, a spanyol szocialista Iratxe García Pérez azonnal kikérte magának, és azt mondta, hogy

én épp azért vagyok itt, hogy megvédjem az európai nőket az olyan férfiaktól, mint maga,

az EP elnöke, Antinio Tajani pedig vizsgálatot indított az ügyben.

Tajani kedden ismertette a gyűlöletbeszéd miatt indított vizsgálat eredményét, eszerint Korwin-Mikke 30 napig nem kap napidíjat, 10 napra kizárják az EP munkájából, és 1 évig nem képviselheti az EP-t. Tajani kijelentette, nem tűri az ilyen viselkedést, különösen olyasvalakitől, akinek az a feladata, hogy méltósággal képviselje az európaiakat.

Az EP elnöke minden sértettől bocsánatot kért, és közölte, hogy

az ilyen beszédet ebben a házban soha nem fogjuk eltűrni.

Janusz Korwin-Mikke nem először kapott büntetést. 2015 októberében pénzbírsággal sújtották, illetve mintegy két hétre felmentették parlamenti tevékenysége alól, de szavazati jogát megtarthatta, miután egy ülésen náci karlendítést tett, és a migránsokat emberi szemétnek nevezte.

A saját magáról elnevezett pártban (KORWIN) politizáló lengyel képviselő szintén 2015-ben felpofozta egy kollégáját, a civil platformos Michał Bonit egy varsói rendezvényen, akkor a bíróságon végződött az ügy.

Rovatok