Index Vakbarát Hírportál

Juncker: az EU jövője ne egy vagy két sebességről szóljon

2017. március 16., csütörtök 09:22

Az Európai Bizottság vezetője nem akar új vasfüggönyt. A fideszesek frakciófőnöke arról beszélt, hogy el kell magyarázni az uniós döntéseket.

Európa jövőjéről vitáztak az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének szerdai napján.

Nem népszerű a kétsebességes Európa

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kiemelte: nem szabad az EU jövőjéről szóló vitát az „egy vagy két sebesség” kérdésére szűkíteni, és nem akar „új vasfüggönyt” Európában.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke úgy vélte, az EU egyik alapszerződésének számító római szerződés közelgő évfordulója alkalom arra, hogy az uniót és annak értékeit közelebb vigyék az emberekhez. „Soha nem volt ekkora szükség az egységre. Nem gyengíteni, hanem megváltoztatni kell az Európai Uniót.”

Donald Tusk, az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács elnöke a kétsebességes Európa veszélyeire figyelmeztetett: „aki gyorsan akar haladni, menjen egyedül. Aki messzire akar jutni, menjen együtt másokkal.”

Paolo Gentiloni olasz kormányfő nemet mondott a kétsebességes Európára, „a nagyra és a kicsire, a keletire és nyugatira, de igent mondok arra az Európára, amelyhez minden ország saját ambíciója szerint csatlakozhat és ahol mindenki a közös ügy részese lehet”.

Az EU soros elnökségét betöltő Málta miniszterelnök-helyettese, Louis Grech azt hangsúlyozta, hogy Európának határozott vezetőkre van szüksége, és nem szabad engednie a pesszimizmusnak. „Nem szabad, hogy legyenek másodrangú állampolgárok, gyors és meggondolatlan megoldások és zsigeri reakciók” - mondta a miniszterelnök-helyettes.

Weber: Brüsszelre ne külső, kényszerítő tényezőként tekintsünk

Manfred Weber, a fideszes képviselőket is sorai közt tudó Néppárt frakcióvezetője szerint biztosítani kell, hogy az emberek Brüsszelre ne külső, kényszerítő tényezőként tekintsenek, miközben a politikusok otthon bezsebelik a közös sikerekért járó elismerést. Mindenkinek közös felelőssége van, ezért „el kell magyarázni, hogy miért és hogyan szavaztak a közös asztalnál”.

(MTI)

Rovatok