Index Vakbarát Hírportál

Mit szólna, ha 3,3 millió menekült lenne Magyarországon?

2017. március 25., szombat 09:36

Libanonban a lakosság harmada szíriai menekült. A KDNP európai parlamenti képviselője aggódik az országért.

Európa és a nemzetközi közösség nem hagyhatja magára Libanont politikai és gazdasági szempontból sem, hiszen az ország hatalmas felelősséget vállal a menekültek ellátása, egyben az egész térség biztonsága szempontjából - jelentette ki Hölvényi György.

A képviselő az Európai Parlament néppárti frakció vallások közötti párbeszéd munkacsoportjának társelnöke. A frakcióval a közel-keleti menekülthelyzetről Libanonban tárgyalt.

Mindent el kell követni azért, hogy a különböző vallási és etnikai csoportok évszázados együttélését újra megteremtsék a közel-keleti országban, mondta. A tárgyalásokon világossá tették, hogy a szíriai polgárháború és a régiót sújtó hatalmi konfliktusok példátlan gazdasági és politikai kihívások elé állították az országot, és ezzel együtt a társadalmi béke is veszélybe került.

A 4,5 milliós Libanon mára világviszonylatban is a legnagyobb befogadó országgá vált az évek óta tartó menekültáradat következtében.

Az országban gyakorlatilag minden harmadik személy menekült,

mivel Szíriából 1,5 millióan érkeztek az elmúlt években, a már huzamosabb ideje ott tartózkodó félmillió palesztin menekült mellett - tette hozzá a képviselő.

Az országban egyébként 1975-től 15 éves véres polgárháborút vívtak, mert a vallásilag és etnikailag sokszínű országban felborult az érzékeny egyensúly. A konfliktusba Izraeltől és az Egyesült Államoktól kezdve Iránon és Szaúd-Arábián át Szíriáig mindenki beavatkozott, és Szíria 2006-ig maradt katonailag az országban.

(MTI)

Rovatok