Index Vakbarát Hírportál

Vakarják a fejüket, mi legyen az álhírekkel

2017. április 12., szerda 18:34

Az Európai Parlamentben nincs egyetértés arról, mit kezdjenek a kattintásvadász és szándékosan félrevezető hírekkel.

Az álhírek problémája nem új, de a közösségi médiával mára sokkal gyorsabban terjednek. Az európaiak csaknem fele, a magyarok pedig több, mint fele elsősorban a közösségi média oldalain követi a híreket és továbbítja azokat - általában anélkül, hogy leellenőrizné a forrásukat. A felmérések szerint tízből hat hírt anélkül osztanak meg, hogy elolvasnák őket.

Az amerikai elnökválasztás utolsó három hónapjában a Facebookon a vírusként terjedő álhírekre háromszor annyian kattintottak, mint a valódi hírekre.

Az Európai Parlament a múlt heti plenáris ülésén foglalkozott a kérdéssel, de nem volt egyetértés az Európai Parlamentben az álhírek kezeléséről.

„A cenzúra nem jelent megoldást, ha a jogszabályok betartását online is biztosítani szeretnénk” - mondta a liberális, holland Marietje Schaake.

„Ki mondja meg, hogy mi számít gyűlöletbeszédnek?” – kérdezte a konzervatív-euroszkeptikus Andrew Lewer. Habár a gyűlöletbeszéd elleni harc jól hangzik, megfelelő odafigyelés nélkül könnyen átcsaphat cenzúrába.

A szocialista szlovén Tanja Fajon támogatta az Európai Bizottság etikai kódexre tett javaslatát, amelyet az online gyűlöletbeszéd megakadályozására állított össze, de konkrét jogi szabályozást tart szükségesnek. Úgy vélte, hogy bírságot kellene kiszabni azon oldalak vagy szolgáltatók ellen, amelyek nem tudják megakadályozni az álhírek vagy illegális tartalmak terjedését. „Az illemkódex fontos lépés, de az önkéntes szabályok nem elegendők” - erősítette meg a szocialista osztrák Josef Weidenholzer.

A zöldpárti, német Julia Reda szerint „semmilyen technológia nem képes arra, hogy bonyolult döntéseket hozva megállapítsa, mi számít gyűlöletbeszédnek”. A megfelelő jogi szabályozás mellett felhasználóbarát intézkedéseket is kell hozzni, például meg kell könnyíteni a gyűlöletbeszéd vagy illegális tartalmak bejelentését.

(Európai Parlament)

Rovatok