Index Vakbarát Hírportál

Hitchcock rendezi a brexitet

2017. április 18., kedd 22:59

Így reagált az uniós csúcsintézmény vezetője arra, hogy a brit kormány az amúgy is szoros határidejű kilépési tárgyalások hivatalos beindítása után előrehozott választást jelentett be.

Nincs semmilyen hatással az Egyesült Királyság uniós kilépése után is bennmaradó tagállamok álláspontjára a bejelentés, hogy a londoni kormány előrehozott parlamenti választások kiírását tervezi júniusban - közölte kedden Preben Aamann.

Nem változtatnak a terveken

A tagállami vezetőkből álló Európai Tanács elnökének szóvivője szerint a brit választások nem változtatnak a huszonhét megmaradó uniós ország tervein. „Az Európai Tanács várhatóan április 29-én el fogja fogadni a brexit-tárgyalásokra vonatkozó iránymutatásokat, ami lehetővé teszi az egyeztetések megkezdését”.

Később az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk arról számolt be a Twitteren, hogy a bejelentés után egy jót beszélt telefonon Theresa May brit kormányfővel. A lengyel politikus a brit Alfred Hitchcock filmjeihez hasonlította a váratlan fordulatot. „A brexitet Hitchcock rendezte: először jön a földrengés, utána fokozódik a feszültség” - írta az Európai Tanács elnöke a híres rendező szavaira utalva, amelyek szerint „egy jó filmnek földrengéssel kell kezdődnie, amelyet a feszültség fokozódása követ”.

Nem lesz előrehozott választás! Ja, hogy nagyon megnyerném?

A brit miniszterelnök – aki választás nélkül örökölte meg a hatalmat a brexit-népszavazás után – korábban többször is határozottan kizárta az előrehozott voksolást. Március végén beadta a hivatalos kilépési kérelmet az EU-hoz, amivel elkezdődött a két éves (valójában szűkebb) visszaszámlálás a brexit-tárgyalások lezavarására.

Theresa May kedden hirtelen mégis bejelentette: a britek megszavazhatják, ki vezesse ki őket az EU-ból. A fordulatban valószínűleg komoly szerepet játszott, hogy a legutóbbi felmérések alapján Theresa May magabiztosan nyerne.

Így a britek kifejezhetik, milyen kapcsolatot akarnak

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament brexit-ügyi főtárgyalója nyilatkozatot adott ki, amelyben kiemelte, a választáson a briteknek lehetőségük lesz kifejezni az akaratukat, hogy milyen típusú kapcsolatot szeretnének a jövőben kialakítani országuk és az unió között. „Brexit-ügyi tárgyalóként együtt fogok működni az új kormánnyal a lehető legjobb közös jövő megteremtéséért”.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője egyelőre nem kívánta kommentálni a történteket, mindössze annyit mondott, hogy semmi rendkívüli nincs egy választás kiírásában, az Európai Unió ugyanis a demokrácia uniója.

A szakértők korábban úgy vélekedtek, hogy a tárgyalások a gyakorlatban május végén kezdődhetnek meg. Nem tudni, hogy ezen mennyit változtat a június 8-ára tervezett előrehozott választás. Az Európai Bizottság a benn maradó huszonhetek vezetőinek április végi csúcstalálkozóját követően tesz majd javaslatot a folyamat megkezdésére, amelyet még a tagországok kormányait tömörítő Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

(MTI)

Rovatok