Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz szerint az EP a magyar gazdák mellé állt

2017. május 4., csütörtök 00:18

Váratlan helyről kapott szövetségest a brüsszelező magyar kormánypárt.

Az Európai Parlament plenáris ülése a termőföldekről fogadott el egy jelentést Brüsszelben. A dokumentummal Erdős Norbert fideszes EP-képviselő szerint

„az Európai Parlament a földkérdésben is a magyar és az európai gazdák mellé áll,

s kimondja, hogy a tagállamok széles jogalkotási jogkörrel rendelkeznek a termőföld védelme, a gazdáknak termőföldhöz és erdőhöz jutás és a föld-koncentráció, a földrablás és a földspekuláció elleni küzdelem biztosítása érdekében”.

Az Európai Unióban különleges védelemben részesítik a termőföldet, érvel a párt sajtóközleménye. A földhöz és tulajdonhoz jutás az egyes tagállamok nemzeti jogszabályaiban meghatározott jog, így a földhöz jutás alapvető fontosságú számos emberi jog érvényesítéséhez és befolyásolja az EU Alapjogi Chartáját. A német alkotmánybíróság és az Európai Bíróság ítélkezési gyakorlatát is példának hozza erre.

A magyar kormánypártnak különösen fontos a kérdés, mert a hazai termőföld-szabályozás miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, mert uniós alapjogot sérthet.

Az EP most elfogadott, saját kezdeményezésű jelentés bemutatja, hogy 2013-ban a 27 tagú EU-ban

a gazdaságok csupán három százaléka rendelkezett az európai mezőgazdaságban hasznosított területek fele felett, míg ugyanebben az évben a gazdaságok háromnegyede csupán a termőföld 11 százalékát birtokolta.

„Ez a tendencia ellentétes a fenntartható, multifunkcionális európai mezőgazdasági modellel, amelynek a legfontosabb jellemzői a családi gazdaságok, ugyanúgy, mint Magyarországon” - jelentette ki Erdős Norbert.

A fideszes politikus kiemelte, hogy a földterületek értékesítése nem mezőgazdasági profilú befektetőknek és holdingoknak sürgető problémává vált szerte az Unióban, különösen a 2004 után csatlakozott tagállamokban. „A külföldiek földszerzésére vonatkozó moratórium lejártakor e tagországok nem tehettek mást, mint módosították a jogszabályaikat, nehogy a viszonylag alacsony földárak miatt a nagybefektetők felvásárolják a földeket” - mondta a képviselő. Erdős Norbert szerint komoly kérdéseket vet fel, hogy az Európai Bizottság e nemzeti jogszabályok elfogadását követően azonnal kötelezettségszegési eljárást indított az érintett tagállamok ellen, míg ugyanezt régebben a 2004 előtt csatlakozott tagállamokkal nem tette meg.

„Jelentős magyar siker, hogy e parlamenti jelentés nagymértékben pont azokat a megoldásokat javasolja a túlzott földkoncentrációval és földrablással érintett tagállamoknak, amelyeket a magyar földforgalmi törvény előír”:

elővásárlási jog biztosítása a helyi gazdáknak és a fiatal termelőknek,

a helyi közösségek részvétele a földhasználati döntésekben (Magyarországon elvileg helyi gazdákból álló bizottság engedélyével lehet csak földet venni),

a mezőgazdasági területekkel kapcsolatos jogügyletekre vonatkozó előzetes eljárás

előírása a mezőgazdasági tevékenység követelményére (a magyar törvény szabályozza, ki lehet gazdálkodó),

a földek értékesítésének és bérlésének állami engedélyezése,

a jogi személyek földvásárláshoz való jogának korlátozása (a hazai törvény ezt egyenesen tiltja),

valamint felső korlát bevezetése.a megvásárolható hektárok számára.

Ezek olyan eszközök, amelyek bevezetése az Európai Parlament szerint nemcsak jogszerű, de kívánatos is lenne. A magyar földforgalmi törvény pont ezeket az eszközöket alkalmazza - ugyanúgy, mint például a francia szabályozás vagy az osztrák tartományok joga -, mégis az Európai Bizottság támadása alatt áll, írja a fideszes közlemény.

Erdős Norbert hogy a Parlament felszólítja a Bizottságot, hogy önkéntes iránymutatások szellemében és a mezőgazdasági, környezeti, belső piaci és a területi kohéziós uniós keretet vegyen figyelembe. Világos és átfogó kritériumokat akarnak, amelyek egyenlő versenyfeltételeket biztosítanak. A jelentés szerint a Bizottságnak nem szabadna addig kötelezettségszegési eljárást indítania, amíg ki nem dolgozzák ezt a világos feltételrendszert.

(Az Európai Néppárt magyar delegációja)

Rovatok