Index Vakbarát Hírportál

A cseheket is a szőnyeg szélére állíthatja az EP

2017. május 13., szombat 00:46

Épp a Fidesz pártcsaládja tárgyalna a cseh média helyzetéről, de a csoport cseh képviselői ezt nem szeretnék.

A cseh politikusok többsége ellenzi, hogy az Európai Parlament júniusi plenáris ülésén napirendre tűzze az ottani médiában kialakult helyzetet. A vizsgálatot a Fideszt is tagjai közt tudó néppárti frakció kezdeményezte.

Múlt héten ismeretlen személyek által készített és megvágott hangfelvételek kerültek elő. Ezeken Andrej Babis kormányfőhelyettes beszélget koalíciós partnere, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) egyes politikusait lejárató anyagok esetleges közléséről. A liberálisokhoz tartozó ANO mozgalom elnöke a legnagyobb példányszámú cseh napilap, az akkor még tulajdonában lévő Mladá Fronta Dnes újságírójával egyeztet.

A befolyásos lapot 2013-ban vette meg Andrej Babis. Miután módosították az összeférhetetlenségi törvényt, amely immár nem engedi, hogy kormánytag tulajdonában bármiféle média legyen, a miniszter az újságokat vagyonával együtt egy speciális alapba helyezte.

A néppárti frakció öt cseh tagja pénteken levélben fordult Manfred Weberhez, a csoport vezetőjéhez. Azt kérték, hogy vonja vissza a cseh sajtót érintő témát a júniusi parlamenti ülés napirendi pontjai közül. Egyikük, Michaela Sojdrová szerint bár Andrej Babis nyilvánvalóan megsértette az összeférhetetlenségi törvényt és a korábban tulajdonában lévő sajtó problémáit nem szabad lebecsülni, „Csehország mégis képes az ügyet önmaga is megoldani”.

„A KDU-CSL ellenzi az ügy parlamenti megtárgyalását. Ezt itthon kell megoldanunk” - jelentette ki pénteken Pavel Belobrádek, kormányfőhelyettes, a kereszténydemokraták elnöke.

„Problémáinkat itthon kell megoldanunk, ezt senki sem végzi el helyettünk. Az ügyeket külföldre vinni ugyan vonzó lehet, de rövidlátásra vall” - nyilatkozta Petr Fiala, az ellenzéki ODS elnöke.

Lubomír Zaorálek szociáldemokrata külügyminiszter "szégyennek" minősítette, hogy az EP a cseh sajtóval kíván foglalkozni. .„Lehet, valaki azt gondolja, mi köze az EP-nek ehhez, de tudomásul kell venni: Európában élünk, s az egy egységes értéktér” - jelentette ki.

Csehországban októberben választanak, ahol Andrej Babis ANO-ja a favorit.

(MTI)

Rovatok