Index Vakbarát Hírportál

Besokalltak a csecsen melegek legyilkolásától

2017. május 19., péntek 00:00

Az Európai Parlament megelégelte, ahogy az orosz fennhatóságú magánkiskirályságban üldözik a melegeket. Egy állásfogalásig jutottak.

A csecsen hatóságok azonnal vessenek véget a meleg férfiak üldözésének, olvasható egy csütörtökön elfogadott európai parlamenti állásfoglalásban.

A független Novaya Gazeta áprilisi beszámolója szerint a hatóságok egy összehangolt kampányban több mint száz, melegnek vélt férfit vettek őrizetbe. Többüket megverték, megkínozták és legalább három embert megöltek az Oroszországhoz tartozó, Ramzan Kadirov volt hadúr irányítása alatt álló köztársaságban.

A képviselők mélyen aggódnak a csecsenföldi melegnek vélt férfiak önkényes fogva tartása és megkínzása miatt. Elítélik a hatóságok nyilatkozatait, amelyekben ugyan tagadják a melegek létét, ugyanakkor erőszakra hívnak fel az LGBTI közösség ellen.

A Parlament felszólítja a hatóságokat, hogy azonnal hagyják abba a melegek üldözését és engedjék szabadon a fogvatartottakat. Sürgetik, hogy a hatóságok tartsák tiszteletben az emberi jogokat és szavatolják minden állampolgár biztonságát.

Az orosz kormány felelőssége, hogy alaposan és objektíven kivizsgálja a jogsértéseket és bíróság elé állítsa az elkövetőket - olvasható az állásfoglalásban, amely felszólítja az Európai Bizottságot és az Európa Tanácsot, hogy támogassák a vizsgálatokat.

(Európai Parlament)

Rovatok