Index Vakbarát Hírportál

Díjat ért a diákcsere segítése

2017. május 24., szerda 15:08

Az Erasmus-program résztvevőinek ad tanácsokat az a lengyel rádióadás, ami idén megnyerte at Európai Ifjúsági Károly-díjat.

Az Erasmus-programot népszerűsíti az Erasmus-est (Erasmus evening) nevű projekt, az Európai Ifjúsági Károly-díj idei győztese. A díjátadót május 23-án tartották a németországi Aachenben.

A díjat minden évben olyan fiatalok által megvalósított ötletek kapják, amelyek elősegítik az európai nemzetek közti kölcsönös megértést.

A győztes Erasmus evening egy lengyel online rádióműsor azoknak a diákoknak, akik külföldön készülnek tanulni az Erasmus-programmal. A poznani Adam Mickiewicz Egyetem diákrádiója sugározza a műsort, amelyben külföldön tanuló lengyel diákok, vagy Lengyelországban élő külföldi tanulók osztják meg tapasztalataikat főként interjúkban. A műsor számos témát érint a jelentkezés módjától és a szükséges dokumentumoktól a lakáskeresésen át a mindennapi teendőkig.

A második Fedezzük fel újra Európát (Re-discover Europe) nevű projekt egy kétnapos eseményt takar, amelyet május 6-án és 9-én rendeztek meg az euroszkeptikusságáról híres Aalborg nevű észak-dániai településen. Az első napon felvonulást tartottak EU-s zászlókkal, majd különböző programokat szerveztek standoknál, hogy a kulturális sokszínűséget népszerűsítsék. Május 9-én az Európa-nap helyi eseményeit szervezték meg, mint például előadások és beszélgetések a kontinens jövőjéről.

A harmadik helyezett Mi vagyunk-e Európa (Are we Europe) nevű online oldal történeteket gyűjt és tesz közzé fiataloktól, akik arról mesélnek, hogy mit jelent nekik európainak lenni. A projekt kitalálói szerint a mai, euroszkeptikusokkal teli Európában nagyon fontos, hogy megismertessék a fiatalokkal az EU jó oldalát és népszerüsítsék az európai értékeket.

A 2008 óta létező díjat az Európai Parlament és az aacheni Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány minden évben közösen ítéli oda. Olyan 16 és 30 év közötti fiatalok projektjei kaphatják, amelyek elősegítik a kölcsönös megértést, a közös európai azonosságtudat kialakulását és gyakorlati példát mutatnak európaiak együttélésére közösségként.

Első körben a 28 uniós országból választanak egy-egy nemzeti győztest, akik közül később az európai győztesek is kikerülnek.

Idén a „Citizens Awakening Hungary” nevű nemzetközi szervezet hazai formációja jutott tovább az európai fordulóba. A szervezetet ötletét a 2015-ös franciaországi terrortámadások hívták életre. Fő célja, hogy pártpolitikától függetlenül támogassa a demokráciát, és elősegítse az emberek közötti párbeszédet.

(Európai Parlament)

Rovatok