Index Vakbarát Hírportál

Jön az uniós ingyenwifi

2017. május 30., kedd 14:26

Egyelőre 6-8 ezer településre vezethetnek be az EU pénzén vezeték nélküli netet.

Politikai megállapodást kötöttek az uniós intézmények arról, hogyan építsék ki ingyenes internet-hozzáférési pontok ezreit 2020-ra. Az Európai Bizottság, a miniszteri Tanács és az Európai Parlament alkuja 120 millió eurót különít el a WiFi4EU nevű programra. A pénzből 6-8 ezer településen állítanak fel ingyenesen használható wifi-hálózatot köztereken, kórházakban, könyvtárakban, parkokban és más helyszíneken.

„A kezdeményezés javítani fogja az összeköttetést, különösen azokon a helyeken, ahol korlátozott az internet-hozzáférés” – hangsúlyozta Andrus Ansip digitális piacért felelős uniós biztos. „A WiFi4EU üdvözlendő első lépés, de sokkal többet kell tenni a szélessávú kapcsolat EU-szintű megteremtéséért” - tette hozzá.

A programra olyan települések pályázhatnak, amelyekben még nem működik ingyenes wifi-hálózat. A tervek szerint az EU fizeti a rendszer telepítését, de a működtetési költségeket nem.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke tavaly szeptemberben jelentette be, hogy 2020-ig az EU minden városában elérhetővé kívánják tenni az ingyenes vezeték nélküli internetszolgáltatást.

(MTI)

Rovatok