Index Vakbarát Hírportál

Szociális Európáért kampányol Botka Brüsszelben

2017. május 31., szerda 19:03 | hat éve frissítve

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje  találkozik az Európai Bizottság első alelnökével, Frans Timmermansszal egy  kétnapos brüsszeli látogatáson. Timmermans az uniós alapjogokért felelős biztos, ő indította a kötelezettségszegési eljárást a felsőoktatási (CEU-)törvény ügyében, és figyelmeztette a kormányt, hogy a tervezett civiltörvény is uniós szabályokat sért. Botka László kijelentette: ha  2018-ban  kormányt alakíthat, az elsők között fogja visszavonni mindkét törvényt, és ezt megerősíti majd az uniós biztosnak is a csütörtöki találkozójukon.

Botka brüsszeli programjának a többi részében arról tárgyal, hogy az Európai Unió hogyan húzhatja nyugat-európai szintre a kelet-európai fizetéseket a következő években. Találkozott Marita Ulvskog svéd EP-képviselővel, aki azt a szakbizottságot vezeti az Európai Parlamentben, amelyik az unió „szociális pillér” nevű javaslatát dolgozza ki. A javaslat még gyerekcipőben jár, és arra próbál megoldást találni, hogy hogyan erősítse az Európai Unió a tagállamok szociális politikáját, miközben a szociális politika nemzeti kézben marad.

A témáról az európai szakszervezeti szövetség főtitkárával is egyeztet a miniszterelnök-jelölt. Összeül még Navracsics Tibor jelenlegi uniós biztossal, aki az oktatásért és a kultúráért felel az EU végrehajtó intézményében.

Botka László szerda estére nyilvános beszélgetést szervezett az egyik brüsszeli szálloda közösségi termébe, és a belgiumi magyarok internetes fórumain meghirdették az eseményt.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok