Index Vakbarát Hírportál

Az antiszemitizmus visszaszorítását kéri az EP

2017. június 1., csütörtök 16:40

Tessék határozottan fellépni a gyűlöletbeszéd ellen, üzenik az európai parlamenti képviselők az internetes oldalaknak.

Az antiszemitizmus erősödése határozottabb uniós válaszokat követel, olvasható az Európai Parlament ma elfogadott állásfoglalásban.

A gyűlöletbeszéd és az európai zsidóság elleni erőszak összeegyeztethetetlen az európai értékekkel, ezért a tagállamoknak gondoskodniuk kell zsidó állampolgáraik biztonságáról. A képviselők felszólítják a vezető politikusokat, hogy módszeresen és nyilvánosan szálljanak szembe az antiszemita nyilatkozatokkal és jelöljenek ki nemzeti koordinátorokat az antiszemitizmus elleni fellépésre.

A rasszista indítéknak súlyosbító körülménynek kell számítania a bűncselekmények megítélésekor, az internetes antiszemita kommentek ellen pedig a büntetőjogilag kellene fellépni - olvasható a jogilag az égvilágon senkit semmire nem kötelező állásfoglalásban. A bűnüldözésben jobb határokon átnyúló együttműködésre, speciális gyűlöletbeszéddel foglalkozó rendőri egységekre van szükség, a tagállamoknak pedig a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség antiszemitizmus-definícióját kellene használnia.

Az olyan online felületeknek, mint a keresők, a közösségi média és alkalmazások, határozottabban kellene fellépniük az antiszemita gyűlöletbeszéd ellen, a holokausztnak pedig tananyagnak kell lennie az iskolákban, teszik hozzá a képviselők.

(Európai Parlament)

Rovatok