Index Vakbarát Hírportál

Egy EU-biztos minden tagállamban félti a médiát

2017. június 2., péntek 15:56

Cecilia Malmström szerint egyetlen uniós tagállam sem védi megfelelő módon a média sokszínűségét.

Noha a média szabadságát az Európai Unióban mindenütt meg kell erősíteni, nincs rendszerszerű visszaélés a média szabadságával Csehországban - állapították meg az Európai Parlament képviselői brüsszeli plenáris ülésükön.

A csütörtöki vitát a jobbközép, Fideszt is sorai közt tudó néppárti frakció kezdeményezte május elején, miután az országban ismeretlenek által készített és megvágott hangfelvételek kerültek nyilvánosságra. A felvételeken Andrej Babiš kormányfőhelyettes a liberálisokhoz tartozó ANO mozgalom alapító-elnöke a legnagyobb példányszámú cseh napilap, az akkor még tulajdonában lévő Mladá Fronta Dnes újságírójával beszélgetett. A politikus az ANO-val koalícióban kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt egyes politikusait lejárató anyagok esetleges közléséről egyezetetett.

A parlamenti vitában számos EP-képviselő elítélte az azóta leváltott kormányfőhelyettesnek tulajdonított cselekedetet, de hangsúlyozták, hogy az eset egyetlen emberhez kötődik, nincsen szó a cseh kormány rendszerszerű visszaéléséről a sajtóval szemben. Egyesek azt hangoztatták, hogy az uniós parlamentnek nem is kellett volna foglalkoznia a kérdéssel, mivel a cseh kormány megfelelően kezelte az ügyet. Mások szerint a sajtó szabadságát korlátozó problémák messze túlnyúlnak Csehországon, ezért uniós szintű intézkedésekre van szükség, amelyek biztosítanák a média sokszínűségét Európa-szerte.

Cecilia Malmström, az EU kereskedelempolitikai biztosa kijelentette, hogy egyetlen uniós tagállam sem védi megfelelő módon a média sokszínűségét, azt, hogy egyes jelentős médiumok ne egy-egy ember kezében összpontosuljanak. A tulajdonviszonyok átláthatósága a sajtószabadság egyik mutatója, ami Csehországban a látható okoknál fogva az átlagnál nagyobb veszélyben van – mondta a svéd biztos.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő szerint Európa valamennyi országában súlyos problémák vannak a média szabadságával. Ha az Európai Bizottság kellő időben lépett volna fel például Magyarország esetében - amikor a kormány száz százalékban ellenőrzése alá vonta a médiát –, akkor „most nem tartanánk itt”.

(MTI)

Rovatok