Index Vakbarát Hírportál

Középiskolásokkal ismertetik meg az EU-t

2017. június 10., szombat 20:32

Nálunk is elindult egy uniós ismereteket elősegítő program, amely nyitva áll a középiskolák előtt.

Magyarországon is elindította az Európai Parlament 2017-ben a Nagykövet Iskolája programot, így már minden tagállamban elérhető a középfokú oktatási intézményeknek.

A cél felkelteni a fiatalok figyelmét az Európai Unió munkája, eredményei iránt, aktív ismereteket nyújtva mind az EU-ról, mind az Európai Parlamentről. A részt vevő iskoláknak az oktatásban fel kell hívniuk a figyelmet az európai parlamentáris demokráciára és az európai polgárság értékeire. A program további célja, hogy létrejöjjön egy iskolákból, tanárokból és diákokból álló, az Európai Parlamenttel, képviselőivel és a tájékoztatási irodákkal együttműködő, egyre növekvő hálózat.

„A csatlakozás alapfeltétele nem egy egyszeri, hanem egy folyamatos, az európai uniós értékek, vívmányok, szellemiség átadását szolgáló oktatási-nevelési tevékenység folytatása az adott iskolában” – mondta el Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodájának vezetője.

„Európai polgári feladat az Európai Unióról tájékozódni, hiszen a jövő az Európai Unióról is szól, amely mindannyiunkat érint valamilyen formában” – köszöntötte a résztvevőket Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselő.

A diákok a program junior nagyköveteiként bemutatták, mit csináltak az iskolaévben, majd Schöpflin György átadta az iskolák részvételét jelképező plaketteket és a programban résztvevő diákoknak, tanároknak az elismerő okleveleket.

Magyarországon a programhoz az első évben 25 intézmény (gimnáziumok, szakgimnáziumok, szakiskolák) csatlakozhatott. A következő tanévben további középfokú oktatási intézmények is bekapcsolódhatnak.

(Európai Parlament)

Rovatok