Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz örül az ukrán vízummentességnek

2017. június 15., csütörtök 17:02

A kárpátaljai képviselőjük szerint a térségben élő magyaroknak sokat segít az uniós döntés.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja üdvözölte, hogy vasárnap életbe lépett a több éve várt vízummentesség az ukrán állampolgároknak. Ha van biometrikus útlevelük, 180 naponta 90 napot tölthetnek az Európai Unió tagországaiban turisztikai, üzleti vagy családi céllal anélkül, hogy vízumot kellene kérniük valamelyik külképviseleten.

A vízummentesség a kárpátaljai magyar közösségnek jelentős előrelépést jelent, hiszen a megnövekedő határon átmenő forgalom miatt várhatóan fejleszteni fogják a térséget. Erre azért van szükség, mert az előzetes becslések szerint ötödével megnő majd a határokon átmenő forgalom. Kiemelték, hogy a frakció és a magyar kormány is dolgozott a „bürokratikus keretek közé szorított politikai döntésképtelenség” feloldásán.

Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes EP-képviselő szerint régen várt fordulópontot jelent a vízummentesség életbe lépése, amely kedvezni fog a kárpátaljai magyarok kapcsolattartási és turisztikai lehetőségeinek. „Olyan könnyítés ez, amellyel az anyaországon túl egész Európát megismerhetik a fiatalok. A vízumszerzési folyamat  megszűnése egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbba teszi a külföldre utazást, viszont nem jogosít fel munkavállalásra és a kint tartózkodás idejét is be kell majd tartani” - mondta a képviselő.

Az első 48 óra alapján a határon átkelők nagyjából 3-4 százaléka olyan utazó, akik a biometrikus útlevéllel vízum nélkül keltek át.

(Európai Néppárt magyar delegációja)

Rovatok