Index Vakbarát Hírportál

Az MSZP orbánozva ünnepelte a diákcsereprogramot

2017. június 15., csütörtök 16:46

A FIdesz szerint fontos kézségeket ad az EU harminc évessé vált ifjusági mobilitási programja. Az MSZP-nek az évfordulóról Orbán Viktor jutott az eszébe.

Az Erasmus mobilitási program a héten ünnepelte az indulásának harmincadik évfordulóját. Az uniós programmal eddig több mint hárommillió diák tanulhatott külföldön és összesen kilencmillió európai fiatalnak biztosított lehetőséget, hogy külföldi tapasztalatokkal, élményekkel gazdagodjon.

Az évfordulóra rendezett ünnepségen részt vett többek között Antonio Tajani és Jean-Claude Juncker, az Európai Parlament és Bizottság elnökei, valamint Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, sportért és ifjúságügyért felelős európai biztos. Ők a kilencmillió Erasmus-résztvevőt szimbolizáló díjat adtak át az Erasmus különböző generációihoz tartozó három fiatalnak. Az esemény után a program 2020 utáni jövőjéről vitáztak a fiatalok, a program résztvevői és szervezetei, EP-képviselők, valamint a Bizottság tagjai és képviselői.

Bocskor: fontos kézségeket ad az Erasmus

„Az Európai Parlament a továbbiakban is elkötelezett a program mellett, hogy minél több fiatal vehessen részt benne és a tudáson túl külföldi kulturális élményekkel, tapasztalatokkal, új készségekkel és képességekkel gazdagodjon” – hangsúlyozta Bocskor Andrea, az EP kulturális és oktatási bizottságának alelnöke.

„Az 1987-ben indított program egy olyan sikertörténete az EU-nak, amely méltán kölcsönözte nevét a híres humanista filozófustól, Rotterdami Erasmustól, hisz az európai értékek elmélyítése mellett, az emberi kapcsolatok szorosabbá fűzésére is szolgál évtizedek óta” – emelte ki a képviselő. „A külföldi egyetemeken, intézményekben tapasztalatot szerző fiatalok olyan készségekkel és tudással gazdagodnak, amelyek előnyt jelentenek nekik a munkaerőpiacon, vagy egy vállalkozás beindításához”.

Ujhelyi: Orbán veszély

Ha marad az Orbán Viktor által képviselt EU-ellenes politika, az erasmuszozásnak is vége szakadhat, vélte Ujhelyi István MSZP-s képviselő. A program az egyik bizonyítéka annak, „miért alapvető fontosságú Magyarország uniós tagságának megőrzése és megvédése. Aki az Európai Unió ellen uszítja a magyar embereket, az sok tízezer fiatal tanulását, képzését és ezzel együtt hazánk fejlődését is kockára teszi. Az Erasmus-program az elmúlt harminc évben bizonyította, hogy az európai közösség csak akkor képes előre haladni és gyarapodni, ha együttműködő, befogadó és nyitott. Ha marad Orbán és az EU-elleni háború, akkor az Erasmus-programmal együtt eltűnhet minden nyugatos vívmány, minden előny és lehetőség, amelyet az európai közösség biztosít a magyaroknak” – nyilatkozta Ujhelyi István.

A képviselő azt is hozzátetette, hogy a legutóbbi felmérés szerint a külföldön tanuló diákok több mint egyharmada nem akar hazatérni és Magyarországon élni, ezért a kormánynak érdemi lépéseket kell tennie ahhoz, hogy világlátott fiatalokat itthon is tartsák.

Rovatok