Index Vakbarát Hírportál

Economist: Az EU lépjen Orbán ellen

2017. június 23., péntek 12:20

A londoni hírmagazin szerint például az uniós támogatásoknál kellene nyomást gyakorolni a kormányra, vagy legalább a csalások ellen fellépni.

Orbán Viktor „lopakodó tekintélyevű” rendszere nemcsak Magyarországnak, hanem az egész EU-nak kihívás, írja az Economist. A londoni hírmagazin szerint a magyar kormányzat működése közvetlen kihívást jelent az európai projekt alapvető értékeire. A választások, szabadok, de nem méltányosak, a miniszterelnök lebontotta a fékek és ellensúlyok rendszerét, amit amerikai találmánynak minősített, szájkosarat tett a médiára, és Kína, Oroszország, valamint Törökország mintájára építene illiberális államot, sorolja a lap. Az utóbbi időben felerősödtek a támadások a megmaradt szabad intézmények ellen a CEU-üggyel és a civiltörvénnyel.

„Az EU túl sokáig nézte el Orbán úr kicsapongásait”

– írják. Szerintük ha nem történik semmi, mások is követhetik a magyar miniszterelnököt, ahogy a lengyel kormány már meg is tette. Úgy látják, hogy szerencsére ez a helyzet változik: már a saját pártcsoportja, az Európai Néppárt vezetői is nyíltan kritizálják, de tovább kellene menniük, és „ki kellene rúgniuk a klubból”.

A következő, 2020-tól kezdődő uniós költségvetésben pénzügyi nyomást kellene kifejteni. A lap azzal érvel, hogy Magyarországon a közberuházások 95 százaléka uniós támogatással valósul meg. (Arról, hogy a támogatások megtartása mennyire a nettó befizetők, főleg a németek érdeke is, itt írtunk.) Az EU-nak legalább a csalások ellen jobban fel kellene lépnie, bár itt pont a 4-es metró ügyét emlegetik, ami az előző vezetéshez kötődik. Azt is a kormány szemére vetik, hogy nem csatlakozott az uniós ügyészséghez.

Néhányan ugyan attól tartanak, hogy ha az EU szembemegy Orbán Viktorral, azzal maga ellen fordítja a magyarokat, de ez a lap szerint a miniszterelnöknek lenne veszélyes. Az elmúlt két évben az EU-t támadta a menekültpolitikája miatt, de a brüsszelmegállítózó plakátjai ellenére az EU népszerű maradt. A magyarok háromnegyede nem lépne ki, és

többen bíznak az EU-ban, mint a saját kormányukban.

(A legutóbbi Eurobarometer közvélemény-kutatás szerint 42 százalék bízik az EU-ban, míg a kormányban 35 százalék.) A túlnyomó többség szerint „nagyon fontos”, hogy olyan helyen éljenek, ahol tiszteletben tartják a demokratikus elveket.

„Európa sokaknak a szabadságot jelenti. Az EU-nak nem szabad cserben hagynia őket vagy önmagát” – írja a lap.

Rovatok