Index Vakbarát Hírportál

Tartósabb termékeket akar az Európai Parlament

2017. július 4., kedd 21:32

A képviselők leszámolnának azzal, hogy sok termék a garanciális idő lejártával szinte rögtön bekrepál vagy például a gyártók direkt egybehegesztik az alkatrészeket, hogy ne lehessen cserélni azokat.

Hosszabb élettartamú, könnyebben javítható használati tárgyak gyártását biztosító jogszabályokat követeltek a képviselők az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kedden.

Az EP képviselői óriási többséggel elfogadott állásfoglalásukban arra szólították fel az uniós tagállamokat és az Európai Bizottságot, tegyenek érte, hogy a vásárlók tartós, kiváló minőségű, javítható és fejleszthető termékekhez jussanak hozzá.

Mivel az európai fogyasztók 77 százaléka inkább javíttatni szeretné elromlott készülékét, mintsem újat venni helyette, mihamarabb fel kell lépni a beépített elavulás ellen, a cserealkatrészeknek pedig megfizethetőnek kell lenniük.

A képviselők javaslatot tettek az árucikkek és azok szoftverei beépített elavulásának kezelésére is. Véleményük szerint több erős, könnyen javítható, minőségi termékre van szükség, termékkategóriánként meg kell határozni a minimális tartóssági követelményeket. Ha a javítás egy hónapnál több időt vesz igénybe, akkor hosszabbítsák meg a garanciát ennyivel.

Olyan fontos alkatrészeket, mint az elemeket és LED-eket, ne lehessen fixen beépíteni a termékbe, hacsak ez biztonsági okból nem indokolt.

Javaslatuk szerint szükség van a beépített elavulás fogalmának uniós meghatározására és olyan szabályozásra, amely kiszűri ezt. A tagállamoknak ösztönözniük kell a tartós és javítható termékek gyártását, ami a javítási és használtcikk-kereskedelmen keresztül munkahelyeket teremt és csökkenti a hulladékot.

A képviselők továbbá arra kérték a bizottságot, hogy vegye fontolóra egy tartósságot, javíthatóságot, fejleszthetőséget is elismerő európai címke bevezetését.

(MTI)

Rovatok