Index Vakbarát Hírportál

Kárpátaljai magyar EP-képviselő: Ukrajna utat tévesztett

2017. szeptember 26., kedd 20:57

Bocskor Andrea kiakadt az ukrán oktatási törvény miatt, de nem csak a kijevi kormányra.

Elítélte Bocskor Andrea kárpátaljai európai parlamenti képviselő kedden az új ukrán oktatási törvényt. A Fidesz listájáról EP-be jutott politikus szerint a szabályozás alkotmányos jogaitól fosztja meg az ország állampolgárainak egy részét, illetve ellentmond több nemzetközi egyezménynek.

A képviselő kiemelte: ugyan Ukrajna elindult az európai integráció útján, de sajnos utat tévesztett, inkább a nacionalizmust választotta, és a fentről irányított asszimiláció eszközévé tette az oktatási reformot.

„Ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy sem az európai normák, sem a jogállamiság nem követendő példa számukra.”

A törvényt széles körű nemzetközi felháborodás ellenére írta hétfőn alá Petro Porosenko ukrán államfő. Az EU-Ukrajna Parlamenti Társulási Bizottság ukrajnai látogatásán a képviselők többször is felhívták rá a törvényhozók figyelmét, hogy a jogszabály nem felel meg az európai jogi normáknak - közölte Bocskor Andrea.

„A legfelháborítóbb viszont az, hogy a nemzetközi jogvédő szerveztek és intézmények még mindig hallgatnak, s nem állnak ki a több százezer nemzeti kisebbségekhez tartozó ukrán állampolgár alapvető jogáért, ami az anyanyelvhasználatot jelenti. Hol van itt a tanszabadság és a jogegyenlőség védelme?!” - tette fel a kérdést az EP-képviselő.

(MTI)

Rovatok