Index Vakbarát Hírportál

Nem haladnak eléggé a brexit-tárgyalások

2017. szeptember 28., csütörtök 16:41

Nem haladtak eléggé az EU kiemelt témáival a tárgyalásokon az Egyesült Királyság kilépéséről, hangsúlyozza az Európai Parlament indítványtervezete.guy

Az uniós fél addig nem engedné, hogy az uniós-brit kapcsolatok jövőjéről egyeztessenek, amíg a fontos kérdéseket nem tisztázták a brexit körül. A továbblépésről a tagállami Tanács dönthet.

Az Európai Parlament tervezete szerint a Tanácsnak ki kell jelentenie, hogy nincs „megfelelő előrelépés” az EU három fő céljánál:

hacsak a tárgyalások ötödik köre áttörést nem hoz. A tervezetet jóváhagyta az EP és a politikai csoportok vezetőiből álló elnöki értekezlet. A parlament brexitkoordinációs csoport kezdeményezésről a rendes ülésen, következő kedden szavaznak.

Az EP elnöke, Antonio Tajani szerint „üdvözöljük May miniszterelnök konstruktív hozzáállását, amelyet legutóbbi, firenzei beszéde mutatott. Az Európai Parlamentnek az egyértelmű prioritás az állampolgárok jogainak védelme. A kilépési szerződésnek fenn kell tartania a jelenleg is birtokolt állampolgári jogokat, ahogyan azokat a megfelelő uniós jogszabályok meghatározzák. Szintén alapvető fontosságúak a további biztosítékok az uniós jog tiszteletben tartására az Egyesült Királyság kilépésekor, hogy a tárgyalások első körét le tudjuk zárni.”

Az EP brexit-koordinátora, Guy Verhofstadt hozzátette: „May miniszterelnök a továbblépés felé utat nyitott firenzei felszólalásában szeptember 22-én, példának okáért az Európai Bíróság szerepéről beszélve. Ám

szeretnénk, ha a brit kormány egyértelműen lépne fel. Életbevágóan fontos kérdésekre várunk még mindig válaszokat

- mint például hogy hogyan tartsuk Észak-Írországot a vámunión belül, vagy hogy hogyan találjunk különleges megoldást a kemény határ elkerülése érdekében. Az állampolgári jogok és az anyagi ügyek rendezése esetén tényleges válaszokat várunk az EU tárgyaló csoportja által felvetett javaslatokra.”

A kezdeményezést jövő kedden vitatják meg a képviselők Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és az EU brexit-főtárgyalójával, Michel Barnier-val. Az indítvány megszavazott formája lesz az EP álláspontját a Brüsszelben október 22-én megrendezett uniós csúcstalálkozón, amelyen az állam- és kormányfők (a britek nélkül) megvitatják a brexit-tárgyalások állását.

Itt dönthetnek legközelebb a tagállamok a tárgyalások továbbléptetéséről, amihez nem kell az EP beleegyezése, de a végső kilépési szerződéshez igen.

(Európai Parlament)

Rovatok