Index Vakbarát Hírportál

Uniós összefogás kellene a turizmusban

2017. szeptember 28., csütörtök 15:12

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke nyitotta meg szerdán a turizmusról szóló magas szintű konferenciát az EP-ben, A turizmus világnapja alkalmából tartott rendezvényen európai parlamenti képviselők, a turisztikai ipar képviselői, valamint az Európai Bizottság több tagja is felszólalt.

Antonio Tajani a beszédében hangsúlyozta: „egy kínai turista átlagosan négy-öt uniós tagállamot keres fel az útján. A versenynek nem a tagállamok közötti versengésre kell összpontosítania: Ázsiával, Amerikával, a Karib-tengeri és a Csendes-óceáni térséggel versenyzünk. Egyesíteni kell erőinket, közösen kell Európát úti célként hirdetnünk.”

A rendezvényen érdemi változtatásokat és a turisztikai szektornak kijáró nagyobb figyelmet követelt Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Az EP szakbizottságának turizmusért felelős alelnöke komoly áttörésnek nevezte, hogy az európai intézményrendszer évtizedes mulasztás után végre kezdi felismerni a turizmus ügyét, de több uniós intézményi együttműködés kell.

A szocialista EP-képviselő szerint az Európai Bizottság egyelőre még csak minimális figyelmet fordít a turizmus ügyére. Javasolta, hogy a következő bizottságban legyen különálló, felelős biztosa a turisztikai területnek, mert ez az európai gazdaság harmadik legerősebb ágazata, az EU fazdasági teljesítményének több mint tíz százalékát termeli meg, órási növekedés előtt áll és közel huszonhatmillió munkahelyet biztosít Európában.

Érdemi segítséget tud nyújtani például az ifjúsági munkanélküliség csökkentésében is, amire már sikerült elindítania egy uniós programot, de ez szintén további bővítést és fejlesztést igényel. Sikerként említette az általa kezdeményezett jövő évi EU-Kína Turizmus Év megszervezését, az Európa Turisztikai Fővárosa program elfogadását, vagy az ENSZ turisztikai szervezete és az Európai Parlament között aláírandó - szintén a magyar politikus által kezdeményezett - együttműködési megállapodást.

(Európai Parlament, S&D)

Rovatok