Index Vakbarát Hírportál

Jövőre jönnek az automata segélyhívós autók

2017. október 2., hétfő 14:31

A magyar hatóság már jogszabállyal készül rá, hogy 2018-tól az új típusú autók majd maguktól hívhatnak a balesethez mentőt.

Három fontos változást vezet be az azonosítógazdálkodásban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Bizonyos esetekben ingyenessé válik a mobiltelefonok hálózatfüggetlenítése, új szabályozás lépett életbe a mobilszolgáltatóknak az autós e-segélyhívásokra, valamint a szolgáltatók tesztazonosítót kaphatnak hálózati fejlesztéseikhez.

Október 24-től a mobilszolgáltatóknak ingyenesen kell hálózatfüggetlenné tenniük azokat a készülékeket, amelyeket határozott időtartamú szerződéssel, azaz hűségidővel, kedvezményesen adtak el, és az azokhoz tartozó előfizetői szerződések lejártak. A hálózatfüggetlenítés előbb is ingyenessé válik, ha az előfizető a számhordozás során a készülék árát kifizeti még a szerződés - a hűségidő - ideje alatt.

Október 1-től lépett életbe az autókba beépített automata e-segélyhívókra vonatkozó szabályozás. Ez uniószerte egységesen lehetőséget ad az e-segélyhívók jelzéseinek továbbítására a mobiltelefon-hálózatokban, valamint fogadásukra is a 112-es számon hívható Egységes Segélyhívó Rendszerben. Ehhez kapcsolódóan az NMHH a magyar szabályozásban is ekkortól vezeti be az e-segélyhívások megfelelő irányításához szükséges azonosítót - egy technikai számot -, amelyet a mobiltelefon-szolgáltatóknak alkalmazniuk kell az e-segélyhívásokban.

Az EU miniszteri Tanácsának és az Európai Parlamentnek a szabályozása értelmében az e-segélyhívó rendszert 2018 márciusa után kötelező beszerelni minden új személy-, illetve könnyűteherautó-típusba. Az új, gyártóknak és szolgáltatóknak kötelező alkalmazás lényege: ha baleset történik, a készülék automatikusan és azonnal vészjelzést küld a 112-es segélyhívószámra és továbbítja a szerencsétlenség legfontosabb adatait. Így a diszpécser hamarabb értesítheti a hatóságokat, a mentő- és védelmi szervezeteket, ezáltal gyorsabban kezdődhet a mentés - hangsúlyozták. A közlemény szerint a törvényben meghatározott, kötelezően átküldött adatok közöt szerepel - többek között - a gépjármű típusa, a használt üzemanyag, a baleset időpontja és helyszíne. A törvényhozás döntését segítő tanulmányok alapján pusztán ezen adatok már alkalmasak lehetnek arra, hogy a mentés reakcióidejét a felére csökkentsék, különösen vidéken.

Az NMHH közleménye arra is kitér: október 1-től lehetővé vált, hogy a szolgáltatók tesztjelleggel, szolgáltatás nyújtása nélkül kérjenek mobil hálózati azonosító kódot - szolgáltatásfejlesztéseikhez.

(MTI)

Rovatok