Index Vakbarát Hírportál

Az EU segítse a konduktorok elismerését

2017. október 11., szerda 00:53

A sérült mozgáskoordinációs képességűek helyzetén javító szakemberek hazai diplomáinak elismertetését kéri egy fideszes EP-képviselő.

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő ma az Európai Parlamentben rendezett konferencián mutatta be a világhírű Pető-módszert. A néppárti politikus, aki 2009 óta a fogyatékosságügyi frakcióközi munkacsoport egyik vezetője, a konferencia megnyitóján hangsúlyozta, hogy a Pető-módszer a magyar gyógypedagógia egyik csodája. Hungarikum, amely annak érdekében ötvözi a kreativitást és a céltudatosságot, hogy a mozgássérült gyermekek és felnőttek képesek legyenek önálló életet élni.

A Pető András Főiskola, amely idén augusztus óta a Semmelweis Egyetem karaként működik, már 50 éve nyújt konduktori képzést és az itt végzettek munkájára nagy a kereslet külföldön is. A konferencia célja a konduktori szakma jelentőségének népszerűsítése, hogy más EU-s országok is egységesen elismerjék a hazánkban szerzett konduktori diplomát. Ebben Kósa Ádám szerint fontos lenne, hogy az Európai Parlament az Európai Bizottsággal karöltve vezető szerepet játsszon, mert a képzettségek elismerése tagállami hatáskörbe tartozik.

A bizottság képviseletében Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztos a befogadó oktatás fontosságára hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy az oktatás egyetemes feladata minden fiatalt elérni tekintet nélkül a hátterükre. „A fiataloknak az oktatás teremti meg azt a stabil alapot, amelyre az emberek egyenlőségén alapuló és demokratikusan működő társadalmakat építhetnek. Az iskolák miniatűr társadalmakként működhetnek, ahol a gyerekek megtanulják elfogadni, hogy különbözőek vagyunk és elsajátíthatják a demokratikus értékeket.”

A konferencián belga, német, magyar, lengyel, svéd és angol szakemberek ismertették a hazájukban kialakult jó gyakorlatokat és mindannyian megegyeztek abban, hogy nagyon fontos a Pető-módszert közös értékként kezelni, hogy ne sajátíthassa ki egyetlen piaci szervezet se. Olyanok is megszólaltak, akik maguk is a Pető-módszernek köszönhetően élhetnek teljes életet. A Semmelweis Egyetem Pető András karát Zsebe Andrea dékán képviselte.

(Európai Néppárt magyar delegációja)

Rovatok