Index Vakbarát Hírportál

Leszúrták Máltát az EU-ból a letelepedési kötvények miatt

2017. november 15., szerda 23:36

Máltának meg kell erősítenie a jogállamiság helyzetét, a Bizottságnak pedig szoros figyelemmel kell kísérnie a fejleményeket a bűnüldözés pártatlanságának biztosítása érdekében.

Az állásfoglalás felszólítja az Európai Bizottságot, hogy folytasson párbeszédet a máltai kormánnyal a jogállamiság működéséről és ellenőrizze, hogy Málta megfelel-e a pénzmosási és banki tevékenyégre vonatkozó irányelvnek és egyéb szabályoknak.

Az EP szerint Máltán veszélyeztetheti a bűnüldöző és igazságügyi szervek függetlenségét, hogy a magánérdek túlzott mértékben befolyásolja a közösségi döntéseket.

A képviselők szeretnének tisztán látni a harmadik országok polgárainak árult állampolgárság esetében, ezen felül pedig az Europol bevonásával zajló független vizsgálatot követelnek Daphne Caruana Galizia újságírónő meggyilkolásával kapcsolatban.

Az Európai Parlament szerint az utóbbi évek máltai fejleményei komoly aggályokat vetettek fel a jogállamisággal, a demokráciával és az alapvető jogokkal kapcsolatban, többek között a média szabadságát és a rendőrség és a bírói kar függetlenségét illetően, amit az Europol, az EP panamai szivárogtatást vizsgáló bizottsága és újságírószervezetek is alátámasztanak. Komoly probléma, hogy a máltai rendőrség nem vizsgált ki számos súlyos vádat a korrupcióval, a pénzmosás elleni szabályok és a bankfelügyeleti kötelezettségek megsértésével kapcsolatban - ez pedig szintén veszélyezteti a jogállamiságot.

A képviselők szerint árnyék vetül a máltai kormány által létrehozott befektetői programra, amelyben harmadik országbeli állampolgárok máltai állampolgárságot és így uniós polgárságot kapnak. Arra kérik az Európai Bizottságot, hogy szoros figyelemmel kísérje a programot, mivel egy 2016-os kiszivárgott jelentés aggályokat vetett fel az ügyvitel során elkövetett lehetséges korrupcióval kapcsolatban.

(Európai Parlament)

Rovatok