Index Vakbarát Hírportál

Fellélegezhetnek a német kebabosok

2017. december 13., szerda 18:02

Engedélyt adhat az Európai Bizottság arra, hogy különböző foszfátokat lehessen használni a csirke, marha, bárány és borjúhúsban, miután nem kapta meg az Európai Parlamentben az ezzel ellentétes javaslat a szükséges 376 szavazatot.

Miért kell a foszfát a kebabba?

A vegyi anyag vizet köt meg, vagyis úgy növeli a hús tömegét, hogy közben csak több vizet kapunk. A Bizottság szerint azért van szükség a foszfát használatára, hogy a különféle típusú húsokat egységesen lehessen sütni és fagyasztani. Az ezt ellenző, a Környezetvédelmi Bizottság által benyújtott javaslatot 373/272 arányban leszavazta a plenáris.

A bizottság egészségügyi aggodalmak miatt mindenképp megvárta volna az engedélyezést az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal vizsgálati eredményeinek nyilvánosságra hozataláig. Egy idei jelentés szerint egyes tagállamok hatóságai rosszul értelmezik a húsokkal kapcsolatos jogszabályokat.

Ahogy arról korábban itt írtunk, a német sajtóban – elsősorban a Bild szenzációhajhász cikkeinek köszönhetően azt hihettük, hogy pánik lett úrrá a német nagyvárosokban, ahol a street food identitás elválaszthatatlan része a döner. A magyar sajtóba is begyűrűzött az ügy, amely már a lángost látta veszni Brüsszel szabályozási mániájának köszönhetően.

Az Európai Bizottság javaslata ugyanis éppen az volt, hogy a többi húsféléhez igazítva legyen uniós szintű a foszfáthasználat szabályozása, mert a dönerhez hasonló termékek 2014-ben kimaradtak – ekkor kötötték határértékekhez más termékek esetén a foszfát használatát.

Az EU élelmiszerügyi hatósága, az EFSA azt vizsgálja, hogy indokolt-e egyáltalán a foszfátok széleskörű használata, több tanulmány ugyanis kapcsolatot mutatott ki a gyorsételekben található foszfát és különféle, például keringési és vesebetegségek között.

Az EFSA 2013-ban már foglalkozott a foszfátokkal, de akkor nem győzték meg róla, hogy veszélyesek lennének az ilyen adalékok, arról pedig már korábban is tudtak, hogy ha több van belőle krónikus vesebetegek szervezetében, az emeli a halálozási arányukat. Az uniós hatóság az akkori dokumentumban ígéretet tett arra, hogy 2018 végéig visszatér az ügy vizsgálatára. A Spiegel nevű német lap szerint most épp erre várt volna az Európai Parlament, vagyis jövő év végéig nem történt volna semmi, ha átmegy a környezetvédelmi bizottság javaslata.

Rovatok