Index Vakbarát Hírportál

Kinti magyarok véleményét gyűjtötték a brexit-tárgyalónak

2017. december 13., szerda 19:51

Több ezer választ és javaslatot gyűjtött be az elmúlt hetek online konzultációján az Egyesült Királyságban élő magyaroktól a Radikális Európai Demokraták mozgalma. Az Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő által alapított szervezet a brexit-tárgyalásokon kért személyes elvárásokat és hozzászólásokat a több százezer érintett magyar körében. A beérkezett üzeneteket összesítették és a mai napon átadták Guy Verhofstadtnak, az Európai Parlament brexit-ügyi főtárgyalójának, aki ígéretet tett arra, hogy mindegyik felmerült kérdést megválaszolja és képviseli a kivándorolt magyarok érdekeit is a tárgyalásokon.

Nem egészen egy hónappal ezelőtt hirdetett online konzultációt Ujhelyi István és a Radikális Európai Demokraták mozgalma a brexit-tárgyalásokról. „Számunkra természetesen a magyar érdek az elsődleges, így például annak a több százezer magyarnak a státusza és sorsa, akik az elmúlt években brit földön kerestek és találtak boldogulást. Miközben a kormány nem létező Soros-tervről konzultál, addig én a sok százezer honfitársunkhoz fordultam egy valóban fontos, a jövőjüket érintő ügyben” - fogalmazott Ujhelyi István. Úgy látta, az EU és az Egyesült Királyság között legutóbb létrejött részmegállapodás garantálni kívánja ugyan az uniós állampolgárok, így a magyar munkavállalók megszerzett jogait, a brit fél bizonytalansága és a részeredmények törékenysége miatt azonban meg kell védeni az elért eredményeket és egyértelműsíteni az elvárásokat.

A közösségi kampánnyal kísért felhívásra több mint háromezer üzenet érkezett, elsősorban a munkavállalói jogokkal kapcsolatban. Többen jelezték aggodalmukat, hogy miután nem automatikus a szerzett jogok védelme, ezért a brit kormány gálánsnak tűnő ajánlatától függetlenül is bárki elveszítheti jelenlegi státuszát, ezzel veszélyeztetve bérleti- és munkaszerződéseit, bankszámláit. Ugyancsak többen felhívták arra a figyelmet a brit földön élő magyarok közül, hogy a brexit-részmegállapodás szövege szerint egy jövőbeni brit parlament bármikor felmondhatja az állampolgári jogokról szóló megállapodást, ami egyértelműen aggodalomra ad okot. Szintén hangsúlyosan szerepelt a magyar észrevételek között, hogy a brexit előrehaladtával egyre többen érzik bizonytalanságban mikro-vállalkozásukat, szezonális munkavállalási lehetőségüket, megszerzett nyugdíj-jogosultságukat, sőt, néhány elszigetelt esetben a szélsőséges nacionalistáktól még fizikai biztonságukat is. Több száz Nagy-Britanniában tanuló diák tartott attól, hogy kötelezettségeik és költségeik jelentősen megváltoznak majd a brit kilépést követően, de több tucat „Skype-nagyszülő” is aggodalmát fejezte ki a beutazást, rokonlátogatást várhatóan megnehezítő adminisztratív korlátozások miatt.

Guy Verhofstadt az összefoglaló átadása után azt közölte: mindegyik felmerült kérdést megválaszolja és képviseli a kivándorolt magyarok érdekeit is a tárgyalásokon.

(S&D magyar delegációja)

Rovatok