Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon járt a magyar jogállami jelentés készítője

2018. január 11., csütörtök 21:06

Kétséges, hogy pontosan mire jut majd Judith Sargentini európai parlamenti képviselő, aki a magyar jogállamiság helyzetéről szóló jelentést készíti, hiszen a jogállamiság, mint definíció nem szerepel semmilyen uniós szerződésben - mondta Törcsi Péter, a kormányközeli Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerdán az M1-en.

Az elemző szerint ennek tükrében félő, hogy bármire azt lehet mondani, szembe megy a jogállamisággal, ami az adott képviselő ízlésének nem megfelelő. Hozzátette: a vizsgálatok, amelyek Magyarországgal szemben zajlanak, inkább politikai szempontokat tartalmaznak.

A műsorban felidézték, Judith Sargentini találkozott a Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért képviselőivel. Törcsi Péter erre reagálva azt mondta, valószínű, hogy ezek a civil szervezetek képviselik azt a véleményt a magyar közjogi helyzetről, amelyik illeszkedik a Magyarországgal szemben kritikus más EP-képviselők véleményéhez. „Ugyanaz a prekoncepció, ugyanaz az előítélet mozgatja őket, mint a Magyarországon tartózkodó Judith Sargentinit” - fűzte hozzá.

A fenti, MTI által kiadott hírből ugyan kimaradt, de az elemző bizonyára nem felejtette el megemlíteni, hogy az EP-képviselő kedden többek között Magyar Leventével is találkozott. A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára ennek kapcsán annyit jelzett, hogy, a bevándorlás kérdésében éles konfliktus van egyes brüsszeli intézmények, politikusok, illetve Magyarország között.

A Fidesz MTI-hez eljuttatott közleménye szerint "a Soros-hálózat embere" készíti a Magyarországot elítélő jelentést, amelynek valódi célja, hogy "rákényszerítse Magyarországot a Soros-terv" végrehajtására. "Sargentini a migránspárti politika egyik szószólója, aki többször kiállt a migránsok minél nagyobb számban történő befogadása és a betelepítési kvóta mellett." A Fidesz közlése szerint 2013-ban az egyik közösségi oldalon azt írta a politikus, hogy már tíz éve dolgozik együtt Soros György egyik szervezetével, és kifogástalan az együttműködésük. Más brüsszeli politikusokkal együtt "még a magyar határra és rendőrökre támadó terrorista, Ahmed H. kiszabadításért is akciózott" - írták.

(MTI)

Rovatok