Index Vakbarát Hírportál

Elmarasztalta az EU Törökországot

2018. február 8., csütörtök 14:48

Az Európai Parlament ma elfogadott állásfoglalása szerint a török kormány a másfél évvel ezelőtt puccskísérlet ürügyén korlátozza a civil társadalmat, akadályozza a független sajtót és lehetetleníti el az ellenzéket, írja az MTI.

Az EP megállapította, hogy elítélik a másfél évvel ezelőtti puccskísérletet és teljes joga és kötelessége a török kormánynak felelősségre vonni az elkövetőket, azonban ez nem szolgálhat ürügyként a túlkapásokra.

Az EP súlyos aggodalmát fejezte ki a jogállamiság törökországi helyzetének folyamatos romlása, az igazságszolgáltatás függetlenségének csorbulása miatt, továbbá azok mielőbbi szabadon bocsátását sürgette, akiket jogszerű munkájuk végzéséért, a szabad véleménynyilvánítás és egyesülés jogának gyakorlásáért tartanak fogva. Itt például azokat az újságírókat és szerkesztőket említheti a határozat, akiket az alkotmánybíróság ítélete ellenére sem engednek szabadon a börtönből. 

A képviselők elismerték, hogy a terroristák továbbra is közvetlen fenyegetést jelentenek Törökországra, de kiemelték, "a terrorizmus elleni harcot célzó, tág meghatározásokon alapuló jogszabályokat nem szabad a véleménynyilvánítási szabadság korlátozására felhasználni". Ennek kapcsán elítélték a szíriai török katonai beavatkozást bíráló újságírók, aktivisták, orvosok és mások közelmúltbeli letartóztatását. Mint írták, komoly aggodalomra ad okot a civil szervezetekkel szembeni erőszakos fellépés, illetve hogy

a szükségállapot bevezetése óta már több mint 160 sajtóorgánumot zártak be rendeleti úton.

Az Európai Parlament tavaly a török uniós csatlakozási tárgyalások felfüggesztését sürgette a puccskísérletet követően bevezetett elnyomó intézkedések miatt.

Rovatok