Index Vakbarát Hírportál

Kényes ügyről beszéltek a Néppárt vezetői Orbánnal

2018. május 2., szerda 21:29 | aznap frissítve

Kényes ügyről van szó, az Európai Néppárt vezetője folytatná a tárgyalásokat a miniszterelnökkel.

Orbán Viktor szerdán késő délután találkozott Brüsszelben a Fidesz európai pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP) két vezetőjével. A francia Joseph Daul pártelnök és a német Manfred Weber frakcióvezető két órán át beszélgetett a miniszterelnökkel a párt brüsszeli székházában. Szájer József európai parlamenti képviselő kísérte el Orbán Viktort a találkozóra.

Német sajtóértesülések szerint azért hívták meg a kormányfőt, hogy megtudakolják tőle: folytatni kívánja-e Magyarország átalakítását „illiberális demokráciává”.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt nyilatkozta a találkozó előtt, hogy Manfred Weber európai néppárti frakcióvezető márciusi budapesti látogatását fogja viszonozni a miniszterelnök, és az új nemzeti kormány céljairól, a következő évek feladatairól tájékoztatja a Fidesz európai pártcsaládjának vezetőit, valamint aktuális uniós kérdésekről is tárgyalnak.

Nagyon érzékeny téma, nem kommentálnak egyelőre

Kerestük a Néppárt sajtóosztályát a találkozó után, ahol azt mondták, hogy Joseph Daul egyelőre annyit szeretne nyilatkozni az esemény kapcsán, hogy lesznek még ilyen találkozók. Ennél bővebb kommentárt nem akart hozzáfűzni, mondván,

politikailag érzékeny ügyről van szó.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője azt közölte az MTI-vel, hogy az európai parlamenti választási felkészülésről tárgyaltak.

„A mai találkozó az egy év múlva következő európai parlamenti választási felkészülésről szólt” – mondta. – A helyzet nehéz, az elmúlt évben az Európai Unió elvesztette az Egyesült Királyságot, Brüsszel pedig nem tudta megfékezni a bevándorlást. Az Európai Néppárt kényes helyzetben van, hiszen a néppárt az Európai Unió vezető ereje. A Fidesz és személyesen Orbán Viktor is készen áll, hogy részt vegyen az Európai Néppárt választási kampányában, és támogassa az EPP jelenlegi vezetését”.

Vannak határok, amiket Orbán Viktornak is be kell tartania

A Die Welt című német újság korábban idézte Manfred Webert, aki azt mondta: „vannak határok, amelyeket neki (vagyis Orbán Viktornak) is be kell tartania. És ezt világossá akarjuk tenni a számára.”

A lap szerint az Európai Néppárt aggódik, hogy a Fidesz április eleji győzelme bebetonozza az „illiberális demokráciát”, amit autoriter kormányzás és erős állam jellemez.

Az információik szerint az EP német kereszténydemokrata és keresztényszocialista képviselői egy strasbourgi összejövetelen komoly aggályaikat fogalmazták meg a magyarországi helyzettel kapcsolatban. Az aacheni Sabine Verheyen azt mondta, választói folyamatosan felelősségre vonják azért, hogy a néppárt jó viszonyt ápol Orbán Viktorral. A brandenburgi Christian Ehler a tudományos kutatókat érintő korlátozásokat tette szóvá – írta a Die Welt alapján a Népszava.

Sabine Verheyen már tavaly tavasszal elítélően nyilatkozott a magyar kormány politikájáról a CEU-törvény kapcsán. Pascal Arimont belga néppárti képviselő áprilisban azt mondta egy rádióinterjúban, hogy a Néppárt frakciójában két iskola van: az egyik szerint az európai értékek melletti kiállás jegyében ki kellene zárni a pártcsaládból a Fideszt, a másik szerint bent kell tartani őket, mert így lehet a magyar kormányt valamennyire ellenőrizni.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok