Index Vakbarát Hírportál

Hogy lehet az, hogy csak Olaszország felelős a migránsok fogadásáért?

2018. június 14., csütörtök 05:11 | aznap frissítve

Az új olasz kormány durván tudatta az Európai Unióval, hogy megelégelte az eddigi közös menekültpolitikát: nem adtak kikötési engedélyt egy migránsokkal teli hajónak. A nagyobbik kormánypárt, az 5 Csillag Mozgalom EP-képviselőjével, Laura Ferrarával beszélgettünk az ügyről. Szerinte tokkal-vonóval át kell alakítani az egész uniós menekültügyi rendszert, méghozzá úgy, hogy a déli országok érdekei legyenek az előtérben, hiszen ők fogadják a legtöbb bevándorlót. Cserébe elvárják a többiektől a szolidaritást, ami azt is jelenti, hogy egy kötelező kvóta alapján át kell vállalniuk menedékkérőket.

Több száz ember rekedt szombaton a Földközi-tengeren, miután sem Olaszország, sem Málta nem volt hajlandó kikötési engedélyt adni az Aquarius nevű mentőhajónak. A két ország kölcsönösen állította, hogy a nemzetközi egyezmények a másikat kötelezik a fedélzeten összezsúfolódott összesen 629 ember – köztük 123 kísérő nélküli kiskorú, 11 gyerek és 7 várandós nő – befogadására. 

A június elsején felállt új olasz kormány belügyminisztere, egyben a radikális jobboldali Északi Liga vezetője, Matteo Salvini korábban azzal kampányolt, hogy bármilyen eszközökkel is, de be kell rekeszteni a Földközi-tengeri migrációt. A minisztersége elején pedig rögtön közölte: szeretné „szépen megvágni” a menedékkérők ellátására fordított 5 milliárd eurós európai uniós keretet. Ezután jött a döntés arról, hogy a korábbi szokással ellentétben nem fogadják a menedékkérőket szállító hajót.

Végül Spanyolország jelezte, hogy náluk kiköthet a hajó, ami azóta úton van Valencia felé.

Nem zárták le a határt

Az Északi Liga a baloldali populista 5 Csillag Mozgalommal együtt alakított kormányt. Az 5 Csillag eddig nem arról volt híres, hogy szigorú fellépést hirdet a migráció ellen. Kedden az egyik európai parlamenti képviselőjükkel, Laura Ferrarával beszélgettünk az Aquarius-ügyről.

Azzal kezdte az interjút, hogy kijelentette: nem zárták le az olasz határt a menedékkérők előtt, és betartják a humanitárius kötelezettségüket is.

„Múlt héten az Aquarius hajóval probléma akadt, de tegnap például egy másik hajó kikötött Cataniában száz menekülttel, tehát a határ nincs lezárva – mondta. – Amikor pedig az Aquarius érkezett, Giuseppe Conte miniszterelnök első dolga volt, hogy orvosokat küldött a hajóra, hogy felmérjék a migránsok egészségügyi állapotát, és lehetővé tette minden terhes asszony és kíséret nélküli kiskorú befogadását, tehát nagy figyelmet fordított a legkiszolgáltatottabbakra.”

A kikötési engedély az ő határkerítésük

Laura Ferrara magyarázata szerint a kikötés megtagadásával arra a helyzetre reagált a kormány, hogy ők az egyetlen ország a Földközi-tenger nyugati medencéjében, amelyik fogadja a migránsokat kimentő hajókat, és ez nem a helyzet nem fair.

„Azt szeretnénk, hogy tisztességesen osztozzunk a felelősségen. Hogy lehet az, hogy csak Olaszország felelős a migránsok fogadásáért? Hogy lehet, hogy a Földközi-tenger többi országa:  Portugália, Spanyolország, Málta, Franciaország, Tunézia és sokan mások bezárkóztak? – kérdezte. – Spanyolország tegnap bejelentette, hogy fogadja a hajót, ami egy nagy meglepetés, és egy nagyon jó lépés, de a többiek, például Málta nem válaszolnak a felhívásainkra és a civil szervezetek kéréseire.”

Ha úgy tetszik, a kikötési engedélyek megtagadása az olasz kormány határkerítése. A döntés tetszett is Orbán Viktornak. Megkönnyebbülten felsóhajtott a hír hallattán, és azt mondta: „Végre!”

Nagy különbség viszont a magyar és az olasz hozzáállás között, hogy az olasz kormánypárt nem arról beszél, hogy megállítják a migrációt, és hogy nem fognak egyetlen bevándorlót sem fogadni. A földrajzi helyzetük miatt ezt nem is tehetnék meg. „Arra van szükségünk, hogy mindenki befogadja a migránsok ráeső kvótáját, de az elejétől kezdve: onnantól kezdve, hogy útra kelnek! Nem úgy, hogy először megérkeznek Olaszországba, és utána meglátjuk, hogy milyen áthelyezést tudunk alkalmazni” – magyarázta Laura Ferrara.

Triton és Themis

„Egy évvel ezelőtt is beszéltünk már Brüsszelben arról a problémáról, hogy egyedül Olaszországra hárul a felelősség, hogy ellássa a migránsokat, akiket a tengeri műveletek, mint a Triton és a Themis kimentenek a tengerből. Miután pedig a hajók kikötnek Olaszországban, indul a Dublin-eljárás, ami előírja a menedékkérőknek, hogy Olaszországban kell maradniuk” – vázolta a helyzetet az olasz politikus.

A Triton nevű akció volt az Európai Unió első közös művelete a Földközi-tengeren, amelynek az volt a célja, hogy egyrészt megnehezítse a líbiai embercsempészek dolgát, másrészt, hogy felkutassa és kimentse a tengerből azokat, akik lélekvesztőkön menekülnek Afrikából.

A Tritonban résztvevő hajók kifejezetten Olaszországba szállították a migránsokat, és sehová máshova. Már tavaly júliusban arról szóltak a hírek, hogy Olaszország emiatt kivonulhat a műveletből. Ezután indították el a Themis nevű akciót, amelyik felváltja a Tritont, és a leírásában már nincsen olyan megkötés, hogy melyik európai országban kössenek ki, az AnsaMed hírügynökség februári jelentése szerint.

Az Aquarius hajót két nemzetközi civil szervezet, az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) üzemelteti.

Mi a megoldás?

Laura Ferrara szerint sem elfogadható megoldás az, hogy minden alkalommal birkózással döntsék el a dél-európai országok, hogy melyiküknél köthet ki egy migránsokat szállító hajó. Szabályokra van szükség, amelyek világosan kimondják, hogy a Földközi-tenger országai közül melyiknek mi a felelőssége. Ugyanis abban egyetért a magyar kormánnyal, hogy első körben a déli országok feladata, hogy kezeljék a migrációt.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Hogy lehet az, hogy csak Olaszország felelős a migránsok fogadásáért?

Dél-Európa igényeire kell átszabni a menekültügyi rendszert, és ehhez kellenek a kötelező kvóták is, mondja az olasz kormánypárt EP-képviselője.

94 · Jun 14, 2018 05:11am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Cserébe viszont két dolgot kér: egyrészt az új európai menekültügyi rendszer alapja a déli országok álláspontja legyen, amit egy közös beadványban fogalmazott meg Olaszország, Málta, Ciprus, Spanyolország és Gögörgország a június végi uniós csúcstalálkozóra. Csak ezután következzenek az északi és a kelet-közép-európai országok kérései. 

Másrészt szüksége van a többiek szolidaritására, amelynek egy igen fontos eleme a menedékkérők elosztása. Tehát nem az irreguláris bevándorlók, nem a gazdasági migránsok, hanem olyan emberek áthelyezése más uniós országokba, akik a kérelmük elbírálása után szinte biztosan megkapják a menekült státuszt ezektől az országoktól.

„Nem adományként kérjük ezt a szolidaritást a többi tagállamtól. A szolidaritás kötelezettségként szerepel a szerződésekben, és elvárjuk, hogy ez megjelenjen a közös rendeletekben és irányelvekben” – szögezte le Ferrara.

Hozzátette, hogy tulajdonképpen nem kevesebbre van szükség, mint átírni az egész európai menekültpolitikát: a felkutató-mentő műveletektől kezdve a menekültek fogadását szabályozó Dublin rendeleten és a közös menekültügyi eljáráson át a menekültügyi adatbázisig.

Visszaküldés és törvényes utak Európába

Ha sikerül is megoldani azt a kérdést, hogy melyik ország fogadja a hajókat, és utána kik veszik át a menedékkérők egy részét, két alapvető probléma megmarad. Az egyik a visszaküldés: a 2014 óta Olaszországba érkezett több mint hatszázezer migráns közül a legtöbben nem jogosultak nemzetközi védelemre. Őket a hatóságok visszaküldenék azokba az országokba, ahonnan jöttek, de ezt nem tehetik meg, hogyha nincs erről szóló egyezmény azokkal az országokkal.

„Az Európai Unió adhat pénzt Olaszországnak, hogy segítsen a migráció kezelésében, de nemcsak pénzre van szükségünk. Arra van szükségünk, hogy az EU vagy Olaszország megegyezzen a harmadik országokkal, ahonnan az emberek menekülnek. Ezeket pedig nem egyszerű megkötni, mert néhány helyen, például Líbiában nincsen kormány. A legnagyobb gond pedig az irreguláris bevándorlók menedzselése, akik Olaszországban ragadnak, és a szervezett bűnözés karmaiba kerülnek, vagy kihasználják őket a menekülttáborokban.”

A másik probléma, hogy csak úgy jelentkezhet be valaki törvényesen menekültként az EU-ba, hogyha először eljut ide. Ennek pedig sokszor az egyetlen módja az, ha beszáll egy gumicsónakba Észak-Afrikában az európai partok felé.

„Ez az egyik legnagyobb képmutatás és ellentmondás a közös európai menekültügyi rendszerben.

Az, akit üldöznek, arra kényszerül, hogy embercsempészeknek fizessen azért, hogy eljuthasson az Európai Unióba

– mutatott rá Laura Ferrara. Azt szorgalmazza, mint sokan mások is, hogy  nyissunk törvényes utakat az EU felé a menedékkérőknek.

„Ehelyett a nemzetközi védelemre vonatkozó kérelmet közvetlenül a származási országban szeretnénk megvizsgálni, vagy pedig biztonságos tranzitzónákban, ha ez lehetséges. Az EU-s ügynökségek és az EU helyi delegációinak a segítségével.” Ez a módszer Laura Ferrara szerint lehetővé tenné, hogy miután megkapta valaki a védelemre jogosító státuszt, rögtön abba az európai országba utazzon, amelyik „felelős” érte, és nem haladna keresztül Olaszországon.

Szigorúbban lépnek föl ezentúl a migrációval szemben

„Nem szeretnénk az előző kormány hibáiba esni. Erősebben fogunk fellépni az ehhez hasonló ügyekben, mert elkezdődött a nyár, és lehet, hogy egyre többen fognak érkezni a tengeri úton” – mondta Laura Ferrara, és hangsúlyozza, hogy reméli, a migráció ügyét tárgyalni fogják a június végi uniós csúcstalálkozón. Az olasz miniszterelnök Guiseppe Conte négyszemközt is tárgyal majd több uniós vezetővel az ülésen.

Ebből a szempontból úgy is érthetjük az Aquarius kiutasítását az olasz partokról, mint egy üzenetet a többi uniós ország felé, amivel az új olasz kormány nyomatékosítja a politikai elvárásait egy fontos találkozó előtt.

„Remélem, hogy fognak tárgyalni erről az ügyről. Gyors válaszra van szükség” – mondta végezetül az 5 Csillag Mozgalom képviselője.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Borítókép: Az SOS Méditerranée civil szervezet felvételén menekülteket szállítanak csónakban a szervezet Aquarius nevű mentőhajója felé a Földközi-tengeren 2018. június 12-én. Az Aquariuson tartózkodó 629 bevándorlót olasz hajók segítségével a dél-spanyolországi Valenciába szállítják, ahol az előző napon engedélyezte a kikötést a spanyol kormány, miután Málta és Olaszország is megtagadta, hogy partra szálljanak a területükön. A mentőhajó három nappal korábban vette fedélzetére az embereket a líbiai partok közelében. (MTI/EPA/SOS Méditerranée/Kenny Karpov)

Rovatok