Index Vakbarát Hírportál

Orbán: A kioktatás, fenyegetőzés egy kommunista tempó

2018. szeptember 11., kedd 18:11 | aznap frissítve

A Fidesz az Európai Néppárt tagja akar maradni, és vissza akarja adni a politikai család bátor karakterét. Szerinte nem kell sokat belelátni a Salvini-találkozóba. Ha nem tudják a Néppárt egységét helyreállítani, Európa elveszítheti a kormányozhatóságát. Van, aki vállalkozik a lehetetlenre, és politikus, művésze a szakmának, más meg megy a levesbe.

A vita alapvető karaktere mégiscsak abszurd, mondta Orbán Viktor a Sargentini-jelentés vitája után az Európai Parlamentben. „A választási kampányban az összes politikai kérdést megvitattuk, és az emberek ezeket eldöntötték. És az EU most arra akarja kényszeríteni a magyar kormányt, hogy ne azt hajtsuk végre, amit az emberek eldöntöttek.”

A vita egyik brit felszólalója szerint a kommunista komisszárok szoktak úgy beszélni az emberrel, ahogy most Orbánnal beszéltek, idézte föl a miniszterelnök. „Ezt én is alá tudom húzni. A kioktatás, fenyegetőzés egy kommunista tempó, hiába nem a Szovjetunióban, hanem az Európai Parlamentben vagyunk” – mondta.

Az Európai Néppárt bajban van, mert elvesztette a karakterét és a saját akaratát. „Óvatos, állandóan méricskél, és úgy táncol, ahogy a liberálisok és a szocialisták fütyülnek. Meg szeretnénk reformálni az Európai Néppártot, hogy visszataláljon a Helmut Kohl által képviselt bátorsághoz” – mondta a miniszterelnök.  Azt szeretné, ha az Európai Néppárt egy széles párt maradna. Ehhez közös célok és elég intelligencia kell. Kiemelte, hogy a Fidesz az Európai Néppárt része akar maradni.

Sok spekuláció övezi a Matteo Salvinivel tartott találkozóját, mondta Orbán. Ezzel kapcsolatban annyit mondott: a migráció elleni fellépés nem pártkérdés. Pártszimpátiától függetlenül minden párttal együtt fog működni, hogy megvédhessék Európát. Ennyit kell ebbe a találkozóba belelátni. Az olasz belügyminiszterről  azt mondta még: „hosszú idő óta az első bátor olasz, aki hajlandó megvédeni az országa határait”.

Arra a kérdésre, hogy csatlakozna-e Nigel Farage Brexit-klubjához, ahogy a brit EP-képviselő javasolta, azt mondta Orbán: Farage az egész EP legtehetségesebb szónoka,  intellektuális jutalom őt hallgatni, de hogy ugyanabba a szövetségbe tartozzanak, annak két nagy akadálya van: hogy a Fidesz a Néppárt része, és hogy a britek kilépnek az unióból.

Az Európai Néppártot nem Orbán osztja meg, hanem a migráció

Az Európai Néppárt mélyen megosztott, de nem a demokrácia ügyében, mondta Orbán Viktor. „A migráció vágott minket ketté. Az Európai Néppárt nem tudja, hogy melyik lábára álljon: a migrációt jó vagy rossz dolognak tekintse? A védekezésre helyezze a hangsúlyt? Miközben ez lesz az EP-választás legfontosabb kérdése. Ez egy nehéz, súlyos vita kell, hogy legyen a Néppárton belül.”

Vannak olyan pártok, különösen a skandináv pártok, amelyek bevándorláspártiak, magyarázta a miniszterelnök. Őket nézte ki Emmanuel Macron francia elnök a saját alakuló szövetségébe. „A francia elnök ügyesen használja ki a mi gyengeségünket, és azon a ponton fog minket szétbontani, ahol az egységünk megbomlott. Olyanokat fog átcsábítani a saját szövetségébe, akik bevándorláspártiak.”

Az osztrák kormány egyetért Magyarországgal a migráció kérdésében, Sebastian Kurz kancellár mégis azt mondta, hogy az ő néppárti képviselői meg fogják szavazni a jelentést. Hogyan magyarázza ezt Orbán Viktor, kérdezte az Alfahír. A miniszterelnök azt válaszolta, hogy osztrákok és magyarok sógoroknak tekintjük egymást, a kapcsolatunk bonyolult, tele van bonyolult elemekkel. Ez most sincs másként. „Nem minősítem az osztrák kancellár álláspontját. azt kaptunk, amire számíthattunk” – mondta.

Orbán arról is beszélt, hogy össze van kötve a Néppárt és Európa jövője. „Nem tudom, hogyan fogjuk egyesíteni a kettészakadófélben lévő pártunkat – mondta.

De azt tudom, hogy ez a politika lényege. Ezért művészet. Vállalkozni kell a lehetetlenre. Gondolkodni kell. Tárgyalni kell. Egyezkedni kell, és létre kell hozni egy közös platformot. Aki erre képes, az politikus. Az művésze a szakmának. Aki nem képes, az meg megy a levesbe, ahogy Magyarországon mondják, és ez a veszély bennünket is fenyeget.

Ha nem tudják a Néppárt egységét helyreállítani, az nem csak nekik lesz rossz, hanem Európa elveszíti a kormányozhatóságát, tette még hozzá.

Szóljon hozzá az EUrologus  Facebook-oldalán !

Rovatok