Index Vakbarát Hírportál

Juncker: Orbánnak nincs helye az Európai Néppártban

2018. október 12., péntek 14:10 | aznap frissítve

Orbán Viktornak nincs többé helye az Európai Néppártban, ezt a Le Monde francia lapnak adott, pénteki interjúban mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság néppárti elnöke.

Orbán Viktornak nincs többé helye az Európai Néppártban. Ezt megmondtam az EPP salzburgi csúcstalálkozóján. Még ha tisztelem is az embert, sok összeférhetetlenséget látok aközött, amit mond és azon kereszténydemokrata értékek között, amelyeken az EPP alapul. Hacsak nem szavatolja nekünk, hogy tiszteletben tartja az EPP alapértékeit és választási programját

– mondta Juncker.

Rogán Antal miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter rögtön a salzburgi találkozó után arról beszélt a sajtónak, hogy Juncker a Fidesz kizárását kezdeményezte az Európai Néppártból, ráadásul Orbán Viktor távollétében.

Az Európai Bizottság elnökének mostani közlése szerint nem pontosan ez történt, mert csak arról beszélt Juncker, hogy szerinte nincs helye a Néppártban a magyar miniszterelnöknek. Azzal, hogy hozzátette, hogy „hacsak nem szavatolja [Orbán] a Néppárt alapértékeit és választási programját”, nyitva hagyta az ajtót a jövőbeli további együttműködésre a Fidesz és a pártcsalád között.

Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken a Twitteren reagált Juncker szavaira: "válaszra sem érdemes, mivel nem más, mint személyes bosszú, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök nem támogatta őt, amikor az elnöki posztért indult négy éve" - írta eredetileg angolul. "A személyes bosszút csak még egyértelműbbé teszik a migrációval kapcsolatos nézetkülönbségek. A magyar kormány soha nem fogja elfogadni azt a migrációpárti álláspontot, amit Juncker képvisel" - tette hozzá. 

(MTI)

(Borítókép:  Stephanie Lecocq / EPA / MTI)

Rovatok