Index Vakbarát Hírportál

A magyarok 79 százaléka szerint hasznos az EU-tagság

2018. október 17., szerda 10:28 | aznap frissítve

Növekszik az EU támogatottsága az egész unióban, nálunk különösen kedvező eredményeket mutat az EU szeptemberi közvélemény-kutatása.

Közzétették a legutóbbi „Eurobarométer” közvéleménykutatás eredményét, amelyben az Európai Unióról kérdezik az embereket Európa-szerte. Az adatok Magyarországon és uniós átlagban is kedvezőek az EU-ra nézve: hazánkban a megkérdezettek 60 százaléka úgy vélekedik, hogy az EU-tagság jó dolog.

Ez a tavalyi 50 százalékos eredményhez képest is jelentős növekedést jelent, a 2014-es európai parlamenti választásokhoz képest pedig százszázalékos a növekedés: akkor a magyar válaszadók 30 százaléka gondolkodott csak pozitívan az EU-tagságról, írta közleményben az Európai Parlament (EP).

Arra a kérdésre, hogy előnyére vált-e Magyarországnak az EU-tagság, még nagyobb arányban, a megkérdezettek 79 százaléka válaszolt igennel. Tavaly 72 százalékot ért el ez a mutató.

EU-s átlagban a megkérdezettek 68 százaléka gondolta úgy, hogy az EU-tagság hasznos az országának.

Nyolcadikak vagyunk a sorban

Ha az a kérdés, hogy jó vagy rossz-e az EU-tagság, akkor a 60 százalékos eredménnyel kicsivel az uniós átlag alatt vagyunk. Luxemburgban, Írországban és Németországban kedvelik a legjobban az Európai Uniót, Horvátországban, Olaszországban és Csehországban a legkevésbé.

Amikor arra kérdeztek rá, hogy hasznos-e a tagság az országnak, a 79 százalékos magyarországi eredmény kimagasló az EU-s átlaghoz képest. Magyarországon a nyolcadik legjobb az EU megítélése ebből a szempontból. Írországban 92 százalék gondolja úgy, hogy hasznos a tagság, Máltán 91, Észtországban és Litvániában 88 százalék – ezek az országok állnak az első három helyen.

A brit kilépés vonzóbbá tette az EU-t

Majdnem az összes, EU-támogatottságot mérő adat szignifikánsan nőtt a 2016-os brit népszavazást követően. Az EP szerint ez a változás érzékelteti a kontinens növekvő aggodalmát a brexit hatásai miatt, a nehéz tárgyalások pedig segítenek tudatosítani az EU-tagság előnyeit.

Az európai válaszadók 66 százaléka arra szavazna, hogy országa az EU tagja maradjon, minden tagállamban többséget alkotnak, és csak 17 százalékuk gondolkodna el azon, hogy kilépjen. 17 százalékuk bizonytalan.

Az Eurobarométer adatok azt mutatják, hogy nő az elégedettség az európaiak körében az EU demokratikus szerepével kapcsolatban, itt 3 százalékpontos növekedés figyelhető meg a legutóbbi, áprilisi kutatáshoz képest. A megkérdezettek 48 százaléka érzi úgy, hogy a szava számít az EU-ban, bár ez utóbbi adat számos országban csökken.

A 2018-as „Parleméter-felmérés” azonban nem csak ilyen kedvező adatokkal szolgál. Az EU támogatottságának általánosan szignifikáns növekedése dacára, a válaszadók fele nem elégedett az EU képviselte irányokkal, és hasonló az érték a saját országára vonatkozóan is. A közvélemény álláspontja stabilnak tűnik az EU szerepét illetően: 48 százalék szeretné, ha az EU szerepe növekedne, míg 27 százalék kevesebb szerepet szánna neki.

Nálunk tudják a legtöbben az EP-választás időpontját

Növekvő figyelem kíséri a jövő évi európai parlamenti választásokat is. Átlagban a válaszadók 41 százaléka helyesen tudta, hogy 2019 májusában tartják a választást – ez 9 százalékpontos emelkedés a 6 hónappal korábbi hasonló felméréshez képest.

Magyarország a jó választ adók közül első helyen végzett, kiemelkedve a tagországok közül: a nálunk megkérdezettek 75 százaléka ismerte az választások időpontját. Ez jóval jobb átlag a 2014-es európai parlamenti választásokat 6 hónappal megelőző felméréshez képest, amikor a magyar válaszadók 40 százaléka volt vele tisztában, hogy mikor tartják a választásokat.

Az európai polgárok 51 százalékát érdeklik az európai választások. Kampány-prioritásaik az elmúlt hat hónapban alakultak ki, ez alapján a bevándorlás a legfontosabb téma a polgárok számára (50 százalék), ezt követi a gazdaság (47 százalék), majd a fiatalok munkanélkülisége, míg a terrorizmus elleni harc a negyedik helyre esett vissza (44 százalék).

A kutatás eredményeire reflektálva Antonio Tajani, az EP elnöke elmondta: „Az Egyesült Királyság kilépési feltételeinek részletei most véglegesednek. Ebben az időszakban ezek az adatok rávilágítanak: a kontinensen növekszik a megbecsülés az EU-tagság által biztosított előnyök iránt. Még sok a feladatunk. Csakis további, uniós szintű együttműködéssel és összetartással lehet az európai emberek gondjaira, kérdéseire választ adni.”

A 2018-as Eurobarométer felmérés 2018. szeptember 8. és 26. között készült, amely során 27 474, 16 év feletti európait kérdeztek meg személyesen a Kantar Public munkatársai az EU 28 tagállamában. A Magyarországon fölvett adatok összefoglaló ábráit ezen az oldalon éri el.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Borítókép:   a magyar nemzeti lobogó és az EU zászlaja a gödöllői Grassalkovich-kastély erkélyén 2011. február 9-én. Fotó: Földi Imre / MTI.

Rovatok