Index Vakbarát Hírportál

A Fidesznek a macedón jogállamiságról kell szavaznia jövő héten

2018. november 23., péntek 15:09 | aznap frissítve

Fideszes képviselők korábban jóváhagyták a szöveget, amely elismerően nyilatkozik a jogállamiság felé tett előrelépésekről Macedóniában.

Kínos szavazás vár a Fideszre az Európai Parlament (EP) jövő heti brüsszeli ülésén – írta pénteken a Népszava. Ugyanis az Európai Unió képviselőtestülete csütörtökön a macedón jogállamiság helyzetéről fogad el jelentést. A Fidesz EP-képviselői a szakbizottsági szinten támogatták a határozattervezetet, amely néhány kritikai megjegyzés mellett számos pozitív megállapítást tesz Macedónia demokratikus fejlődésével, az igazságszolgáltatással, valamint a korrupcióellenes küzdelemmel kapcsolatban.

Azóta viszont politikai okokból zajló üldöztetésére hivatkozva menedékjogot adott Magyarország a volt macedón miniszterelnök Nikola Gruevszkinek. Ez megkérdőjelezi azt az álláspontot, hogy a balkáni országban előrelépés történt volna például az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosításában. 

Az Európai Parlament macedón országjelentésének 23. pontja szerint „az EU üdvözli a felelősségteljes kormányzás, az elszámoltathatóság és a szabad médiakörnyezet előmozdítása, az átláthatóság javítása és a nyilvános információkhoz való hozzáférés javítása érdekében tett erőfeszítéseket. A szöveg külön kiemeli a macedón jogalkotási reformot, amelynek célja „az igazságügyi függetlenség, elszámoltathatóság és szakmaiság visszaállítása, valamint a politikai beavatkozás és a szelektív igazságszolgáltatás felszámolása”. 

Az EP szociáldemokrata-frakciója két módosító indítványt is beadott a határozattervezethez, mindkettő kifejezetten a Gruevszki-üggyel kapcsolatos, írta a Népszava. Az első támogatásáról biztosítja a macedón kormányt az euroatlanti integrációs törekvéseiben, valamint kiemelik, hogy Gruevszki ügyében független és transzparens eljárás folyt. A másik felszólítja a magyar kormányt, hogy minden szükséges információt közöljön arról, miért kapott menekült státuszt Gruevszki és „elvárja, hogy a magyar kormány szigorúan a hatályos nemzeti és nemzetközi jog szerint járjon el Gruevszki kiadatási kérelmét illetően”. 

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő elmondta: azért javasolta a szociáldemokrata frakció ezeket a módosításokat, hogy a Fidesz képviselői is valljanak színt: mit gondolnak Gruevszki ügyéről európai szinten.

A bővítésért felelős uniós biztos, Johannes Hahn szerdán meglepetésének adott hangot, hogy a magyar kormány támogatja Macedónia uniós csatlakozását, ugyanakkor nem tartja biztonságos országnak, hiszen befogadott egy Macedóniából menekülő politikust.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

(Borítókép: Nikola Gruevszki és Orbán Viktor beszélget Szopkje-ban 2011. május 12-én. Fotó: Ognen Teofilovski / Reuters)

Rovatok